Office Guru

Egy-két plusz kattintás és máris jóval szebb diagrammal prezentálhatjuk eredményeinket!

Dashboard-tuning - 2. rész

2015. szeptember 26. - Office Guru

Folytatva az előző dashboardos posztban elkezdett csinosítgatást, a rendkívül egyszerű és mindenkinek saját ízlése szerint formára szabható óra után folytassuk egy szintén egyszerű, ám szerintem jelentős hozzáadott értékkel bíró diagramos finomsággal, amellyel bármely általunk készített formára rávarázsolhatjuk elemzésünket, chartunkat.

Adott a lenti táblázatos példa, amelyen keresztül most végig fogom vinni a megoldásunkat, amely így önmagában nem tűnik túlságosan extra dolognak, de ha szépen egy egész dashboardot építünk fel köréje hasonló színekkel, formákkal és el is tüntetjük a rácsokat, máris más lesz majd az eredmény.

101.jpg

102.jpgSzóval első lépésként csináljunk egy szép diagramot a táblázatunkból, itt mindenki szabadon formázgasson, színezzen, javítgasson, de a lényeg, hogy jussunk el egy végeredményhez, ami nálam most ez lett:

103.jpgEzután a diagram mellett ugyanezen a sheeten csináljunk egy formát, az Insert Ribbonfül Shapes menüje alatt, majd formázzuk meg szépen, mondjuk távolítsuk el a körvonalat, tegyünk rá árnyékot, alakítsuk 3 dimenzióssá, ahogy nekünk tetszik, az Excel elég sok lehetőséget kínál fel - jobb egérgombos kattintás után a Format Shape menü alatt válogathatunk. Ha végeztünk a formázással, akkor valahol itt tarthatunk:

104.jpg

105.jpg

106.jpg

107.jpgMost tegyük láthatatlanná diagramunk keretét, vonalait ha akarjuk, jobb egérgomb lenyomásával a diagram területén hozzáférhetünk a Format Chart Area lehetőségeihez, itt pedig legalább a kitöltést kapcsoljuk ki (persze célszerű ilyenkor fehér helyett más színűre állítani diagramunk szövegének színét). Ha ez megvan, akkor szépen fogjuk meg és húzzuk rá diagramunkat az előbb kialakított formára, igazítsuk be szépen a helyére, ahogy szeretnénk, majd CTRL gomb nyomvatartása közben kattintsunk a chartra és a formára is, így tehát kijelöljük mind a kettőt.

108.jpg

109.jpg

Következő lépésként jobb egérgomb, Group funkció alkalmazásával csoportosítsuk össze ezt a két elemet, így mostantól már "összeolvadtak", egyként kezelhetőek. Eltüntetjük még a Gridlinest a View Ribbonfül Show/Hide parancssora alatt és done!111.jpgHa dashboardokat készítünk, a fentihez hasonló megoldásokban gondolkodunk, akkor egy dolgot én általában meg szoktam csinálni, mert segít elkerülni a későbbi incidenseket, ez pedig az, hogy lockoljuk be az "összegroupolt" objektumainkat és ezáltal a cellák szélességének módosítása ne érintse őket vagy akár ne is legyenek mozgathatóak. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy jobb gombbal kattintunk az objektumunkon, diagramunkon, majd a Size and Properties menü Properties fülén állítsuk be, hogy mozgatható legyen-e vagy csak a cellák módosítása ne érintse.

112.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr657836788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása