Office Guru

Dinamikus, automatikusan frissülő hivatkozások WORD dokumentumok között

Ne dolgozzunk feleslegesen, használjuk a nem sűrűn bemutatott lehetőségeket is!

2015. október 04. - Office Guru

Valamelyik korábbi posztban volt szó a WORD Bookmark lehetőségéről egy bizonyos kontextusban (ez volt az az írás), de miután több kérdést is kaptam azóta ezzel a funkcióval kapcsolatban, a mai posztban a Bookmark illetve a hivatkozások további felhasználási módjait, hasznosíthatóságának egyéb verzióit fogom taglalni.

Az szerintem senkinek nem okoz gondot, hogy egy dokumentumba linkeket szúrjon be más fájlokhoz, de mi van, ha nem csak szimplán a másik doksit akarjuk megnyitni, hanem annak mérete, bonyolultsága miatt szeretnénk, ha a linket követő személy pontosan az általunk kiemelt szövegrészhez jutna, amit egyértelműen be is tudna azonosítani?

Tehát ha azt szeretnénk, ha egy fő dokumentumunkban szereplő linkre kattintva a példán szereplő mondathoz érkezzünk meg annak kiemelt láthatóságával, akkor van szükségünk a Bookmark használatára. Elsőként jelöljük ki szövegrészünket, amelyre akarjuk, hogy linkünk mutasson, majd a Ribbon Insert füle alatt található Links szekcióban található Bookmark gombra kell kattintanunk és neved adnunk ennek a könyvjelzőnek:

140.jpg

141.jpgHa ez megvan, akkor menjünk vissza az eredeti, fő dokumentumunkhoz és jelöljük ki azt a szövegrészt, bekezdést, mondatot, amelyről ugrani akarunk a fentebb már beazonosított dokumentum megfelelő szövegrészére, majd az Insert fül alatti Links szekcióból hívjuk meg a Hyperlink funkciót:

142.jpg

143.jpgItt az Existing File or Web Page menüre kattintva keressük be a fájlt, amire hivatkozni akarunk, de még mielőtt rákattintánk az okéra és létrehoznánk egy sima linket, a jobb oldalt található Bookmark menüre kattintsunk és válasszuk ki azt a Bookmarkot, amit az előbb hoztunk létre. Ezután már mehet az OK és el is készült a Bookmarkunkra mutató link, amelyre ha kattintunk, akkor az eredetileg kijelölt és megjelölt szövegrészhez fogunk jutni!

144.jpg

145.jpgA másik, amit a hivatkozások kapcsán szerettem volna leírni, az egyben meg is válaszolja több Olvasó kérdését, azaz hogy lehet dinamikusan frissülő hivatkozást készíteni egyik dokumentumunkban a másik dokumentumunkra mutatva.

Adott tehát a szövegünk, fájlunk, amit meg akarunk majd hivatkozni: 

146.jpgEmellett van a másik fájlunk, amelybe be akarjuk illeszteni ezt a hivatkozást:

147.jpgItt kattintsunk a Ribbonunk Insert fülének Text szekciójában található Quick Parts funkcióra, azon belül pedig hívjuk meg a Field menüt:

148.jpgKövetkező lépésként IncludeText Fieldet válassszuk ki és Field Properties szekcióban az URL alá vigyük fel másik dokumentumunk linkjét és szúrjuk be.149.jpg Valahol itt tartunk most, ott van már szépen a másik dokumentumunk szövegrésze/hivatkozása:

150.jpgInnentől kezdve pedig már meg is van a kapcsolat a két doksi között, azaz ha az eredetiben módosítjuk a szövegünket:

152.jpgAkkor a másik doksiban csak F9-et kell nyomnunk és frissülnek is mezőink!

153.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr807888708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása