Office Guru

Az Excel-funkció, amely bizonyos függvényeket és képleteket tesz mellőzhetővé

Lassan már tényleg mindent a kezünkbe adnak...

2015. október 07. - Office Guru

Több, bizonyos szempontból megváltozott vagy nehezen megszokható újítás mellett az Excel 2013 végre olyan funkciókat is hozott magával, amelyek létezéséről éveken át csak álmodozott a mezei Excel-user és itt a blogon is írtam már olyan problémákról, amelyeknek megoldása már nem függvény vagy képletezés, hanem egy beépített funkció a program 2013-as verziójában - jelen esetben a különösen hasznos és a mindennapi feladatokat segítő Flash Fill funkciójáról lesz szó.

Mire is használható ez a tényleg varázslatos kis funkció? A következőkben ezt fogom három példán illusztrálni és mindenkit csak arra buzdítok, hogy barátkozzon vele meg minél előbb. A funkciót magát Ribbonunk Data fülének Data Tools szekciójában találjuk: autofill1.bmpEgy jó lehetőség a használatára pont az a példa, amit az egyik hozzászóló kérdezett valamelyik nap, azaz meghatározott ismétlődések végrehajtása, jelen esetben például az, hogy egy lakcímből kinyerjük a házszámot:autofill2.bmp

Az első két sorhoz szimplán írjuk be mi a házszámot és innentől kezdve bízzuk magunkat a Flash Fillre, amit vagy a konkrét funkcióra kattinva vagy a CTRL+E billentyűkombinációt lenyomva hívhatunk meg, ha elfogadjuk a felkínált kitöltési metódust:

autofill3.bmp

autofill4.bmpUgyanígy alkalmazható akkor, ha egy szövegből szeretnénk kinyerni meghatározott minta szerint bizonyos szövegrészeket - például a következő példában azt, hogy milyen nemzetiségű turistákról beszélünk:

autofill5.bmpÖsszefűzésre is tökéletesen használható, azaz ha egyszer megadjuk a funkciónak, hogy milyen sorrendben, milyen minta szerint pakolja össze celláink tartalmát, a Flash Fill szépen megspórolja nekünk a függvényezést, Autofillezést és mindezt egy lépésben végrehajtja.

autofill6.bmp

autofill7.bmpSőt, függvényekre is használható, ha például egy függvényünkben az egyik paraméter egy cellában található érték bizonyos formája, akkor ha ezt a módosított formájában (tehát mondjuk csak egy keresztnevet egy névből) írjuk be a formulához, akkor a Flash Fill szépen ezzel a logikával fogja meggenerálni a többi sorhoz is a függvényt.

Ugye milyen jó kis barátot találhatunk a 2013-as Exelben?

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr787948214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.10.13. 13:38:10

Ez gyakorlatilag a KÖZÉP függvény kiváltását szolgálja? Ha jól értem...

Atzs · https://adatrendezo.hu 2015.10.15. 09:12:01

@gigabursch: Részben, de elég intelligensen csinálja. Nem lenne túl egyszerű beparaméterezni, hogy mettől meddig vegye az értéket. Legyen ez az első oszlop:
Váci út 42/a.
Vörös Sándor utca 1.
Dísztér 38.
Lajka Sándor utca 37/b.
Józsa út 56

Ebből kiszedi akár a házszámokat, ha megadod neki, hogy 42 és 1. De úgy is működik, ha megadod első kettőnek, hogy út, utca.

Ha megnézed a posztot, akkor látod, hogy máshol meg az ÖSSZEFŰZ függvényt váltja ki.
süti beállítások módosítása