Office Guru

Vasárnapi fejtörő Excelből: egyező szöveges cellák - extra kérdéssel

2016. február 14. - Office Guru

Amennyire meg lehet ítélni az internet segítségével, ezen a vasárnapon az ország legnagyobb részén egészen szép időnk van és ebből adódóan odakint célszerű tölteni legalább néhány órát - konkluzióként pedig ma a blogon mindössze egy egyszerű kis feladvánnyal foglalkozom, amely nem is biztos, hogy a mindennapokban előfordul, de azért fejtörőnek tökéletes.

A kérdés tényleg egyszerű: van három cellánk (vagy bármennyi), hogyan tudjuk eldönteni róluk, hogy ugyanazokat az értékeket (szöveget, számot vagy bármit) tartalmazzák-e?

d01.jpgÉrtelemszerűen ha tudjuk, hogy csak számokról lehet szó, akkor használhatjuk az IF és az AND függvényeket is, ez nem lehet kérdés. De mit tegyünk szövegek esetén?

Az biztos, hogy első körben a COUNTIF függvény juthat eszünkbe, hiszen ez az, ami az első paramétereként megadott tartományban megszámolja, hogy hány olyan érték van, amelyik megfelel a második paramétereként megadott feltételnek.

Tehát mostani példánk esetén a

=COUNTIF(E3:E5,E3)

megmondaná, hogy hány darab olyan mező van a tartományban, amely az E3-ban szereplő értéket tartalmazza.

d02.jpgDe ezzel most hova jutottunk, volt ennek értelme? Hát igazából már tudjuk, hogy hány olyan cellánk van a tartományban, amely az első értékkel megegyezik, majd ezt már csak az egész tartomány sorszámával kell összehasonlítanunk és meg is kapjuk az IGAZ/HAMIS válaszunkat.

Hiszen tudjuk, ha szimplán beírjuk egy cellába, hogy =A1=A2, akkor vagy TRUE vagy FALSE értéket kapunk, attól függően, hogy egyeznek-e egymással vagy sem. Ezt fogjuk most is itt felhasználni, amikor beírjuk, hogy

=COUNTIF(E3:E5,E3)=COUNTA(E3:E5)

d03.jpgHasználhatjuk a COUNTA parancsot is, amely megadja, hogy hány nem üres cella van a paramétereként megadott tartományban, de használhatjuk akár a ROWS parancsot is, amely egy tartományunk sorainak számát adja meg.

Aztán már csak annyit kell tennünk, hogy bevetünk egy IF parancsot, hogy szimpla TRUE és FALSE helyett érthető szövegünk legyen a cellában és kész is vagyunk:

d04.jpgEz azonban csak egyetlen egy megoldási út, fejtörőről lévén szó, szívesen látom mások ötleteit is, akár arra a verzióra is, hogy hogyan mondjuk meg azt, hogy legalább két azonos érték van-e a tartományunkban.

think.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr468389432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hedgy 2016.02.15. 12:00:05

magyarul, mivel nekem ilyen excel-t dobott a céges gép:

=HA(DARABTELI(E2:E6;E3)=DARAB2(E3:E6);"mind egyforma";HA(DARABTELI(E3:E6;E3)>1;"legalább 2 egyforma";"nincs 2 egyforma"))

talán ez az egyszerűbb megoldás, bár nem vagyok egy nagy guru...

I_Isti 2016.02.15. 13:22:08

Én még egy trim() fv-t betennék valahogy.

Erikgrog 2016.02.15. 19:54:45

@hedgy:
Szia!

Szerintem ez csak az E3-as mezőhöz hasonlít. Nem tudjuk, hogy a további cellák között van-e hasonlóság.

E

Hankasid 2016.02.16. 08:36:09

Végrehajtjuk az E3:E6 területre az Ismétlődések eltávolítása parancsot, aminek a végrehajtása után kiírja, hogy hány egyedi érték maradt, ha ez egy, akkor megegyezett az összes cella tartalma. Természetesen a végén egy undo-t is el kell végezni.

hedgy 2016.02.16. 09:27:27

@Erikgrog: valóban :) A többin még agyalok.

Atzs · https://adatrendezo.hu 2018.05.24. 04:54:12

@hedgy: =HA(DARABTELI(A2:A5;A2)=DARAB2(A2:A5);"Mind azonos";HA(MAX(DARABTELI(A2:A5;A2:A5))>1;"Van legalább két azonos";"Mind különböző"))

Tömbfüggvény, tehát SHIFT+CTRL+ENTER a lezárás
süti beállítások módosítása