Office Guru

Kényszerítsük a VLOOKUP függvényt a megfelelő formátum kiválasztására

2016. július 28. - Office Guru

Aki már legalább egy-két alkalommal foglalkozott a VLOOKUP függvénnyel feladatai során, az biztos, hogy találkozott azzal a problémával, amikor a formula minden látszólagos egyezés ellenére sem hozza ki a várt eredményt, hanem egy csúfos #N/A kíséretében újbóli nekifutásra késztet bennünket.

Lássuk ezt egy kis példán. Adott a következő táblázat:

vlookup1_1.jpgCsináljunk egy egyszerű VLOOKUP függvényt az Azonosító mezőnk alapján a Település felkeresésére:

vlookup2_1.jpgÉs lám, ott is a dühítő kis #N/A.

vlookup3_1.jpgPersze erre nagyjából szinte mindenki azonnal rávágja, hogy formátumprobléma van, hiszen ahogy a kis zöld jelzésből látszik is az Azonosító mezőnk sarkában, ebben a mezőben Textként tárolunk számot, míg a táblánkban az azonosító számok Number formátumúak.

Gyorsan rohanunk is a Home ribbonfül Number szekciójában található formátum legördülő mezőre, hogy átállítsuk az Azonosító mezőnk formátumát Numberre:

vlookup4_1.jpgDe hiába, nem történt semmi. Akkor mi is a probléma? Ha most viszont belekattintunk a hármas szám cellájába, akkor a formátum azonnal átvált ténylegesen Numberre és máris jó lesz a VLOOKUPunk eredménye:

vlookup5_1.jpgNa de ez most csak egyetlen cella, mi a helyzet ha több ezer soros tábláról van szó? Nem kattintgathatunk bele minden egyes cellába, hiszen arra senkinek nincs ideje.

Elég ha simán rákattintunk a kis zöld jelre a sarokban és így konvertáljuk át számra a cellánk formátumát, amit aztán sokkal többnél is meg tudunk csinálni.

vlookup6_1.jpgKicsivel másabb a helyzet, ha fordítva nem működik a függvény, azaz a Lookup Value szám, a táblában szereplő azonosítók viszont Text formátumúak. Lásd lentebb:

vlookup8.jpgA sima átállítgatás itt még annyira sem működik, mint a másik esetben, ezért inkább megpróbáljuk a VLOOKUP formulát arra kényszeríteni, hogy már automatikusan alakítsa át a Lookup Valuet Text formátumra. Ezt pedig úgy tesszük meg, hogy a formulába, a Lookup Value mögé hozzáfűzünk egy szóközt, ezzel "kényszerítve" a kódot a bekeresendő érték textté való alakítására.

vlookup9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr658920870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrebronC 2016.07.29. 08:18:53

Az első esetben pedig ha hozzáadunk egy nullát, akkor szövegből számot kapunk.

Tome 2016.07.29. 16:04:30

Én a text vagy a másik esetben a value függvénnyel szoktam ezt a problémát rendezni.

2016.07.30. 19:55:17

a 2. esetben egész pontosan egy üres sztringet kell mögé tenne (nem szóközt). különben nem működik
magyar excelnél: =FKERES(C2&"";$G$2:$G$8;1;HAMIS)
süti beállítások módosítása