Office Guru

Pie of Pie diagram alapfelhasználása és további trükközési lehetőségei

2016. augusztus 25. - Office Guru

Valószínűleg annak ellenére, hogy tisztában vannak a kördiagramok hasznossági fokával, elég sokan ismerik a pie of pie kördiagramos megoldást, ami ugyebár egy kördiagramunk egyik cikkét segít tovább részletezni egy másik körrel, ahogy azt a következő példán is meg fogom mutatni.

Adott a következő két táblázat:

szaz1.jpgEzen az egyszerű példán nagyjából annyit szeretnénk elérni, hogy legyen egy kördiagramunk két szelettel, az egyik a belföldet, a másik a külföldet mutatná, majd a külföldi cikkely egyértelmű kapcsolattal további bontásra kerülne országokra.

Első körben ehhez alakítsuk kicsit át a két táblát ilyen formára:

szaz2.jpgAhogy látható, a külföldi 4%-ot a megfelelő arányban szétdobáltuk, de még mindig százalékos formátumban, azaz mondjuk Ausztria nem 20%-kal került kimutatásra, hanem az eredeti 4% ötödével.

Innen pedig már egyszerű lépés jön:

szaz3.jpgA Ribbonunk Insert füle alatt található Charts szekció kördiagram ikonjára kattintva válasszunk ki egy Pie of Pie chartot, aztán formázzuk olyanra, amilyenek az igényeink.

A legfontosabb beállításokat a diagramra való kattintás után a jobb oldalon érhetjük el, itt tudjuk beállítani, hogy mi alapján ossza tovább a második diagramra az értékeinket (határértéket is tudunk beállítani, hogy milyen érték alatt kerüljenek át az alábontások a második körre) és méretezni is tudjuk értelemszerűen a második, kisebb körünket.

szaz4.jpgEzzel tehát meg is lennénk, de hangsúlyozni kell, hogy ahogy minden kördiagram esetén, úgy most is igaz, hogy a hasznossági fok csak nagyon kevés körszelet esetén jelentősebb, komolyabb chartok vagy táblák esetén mindenképpen célszerű oszlopdiagramra váltani.

De más célokra is felhasználhatjuk a Pie of Pie típusú kördiagramokat, méghozzá komplexebb kördiagramjaink egyszerűsítésére. Például nézzük a következő chartot:

szaz5.jpgTekintsünk most el attól, hogy lehetne ezt másképp is, a lényeg, hogy van egy szinte átláthatatlan kördiagramunk, ahol ráadásul még az értékek között is jelentős szórás áll fenn. Ennek tisztítására is felhasználhatjuk a Pie of Pie megoldást, méghozzá nagyjából úgy, hogy csinálunk a táblánkból először egy Pie of Pie diagramot, csak a kis értékeket megjelenítő másik kört elrejtjük és helyette egy összesített, EGYÉB kategória alatt futtatjuk végig a kis értékeket.

Elsőként tehát csináljunk egy Pie of Pie diagramot az eredeti táblánkból:

szaz6.jpgKövetkező lépésként egyesével végigkattintgatjuk a kis kördiagramunk cikkelyeit majd a kitöltést (FILL) és a keretet (BORDER) NONE-ra állítjuk, ezzel szépen el is tűnik majd a második diagram, de az első kördiagramban az apró értékek egyetlen cikkelybe tömörülnek továbbra is.

szaz7.jpgEzután már nem kell mást tennünk, mint egyrészt a jelenleg már nem látszó második kördiagram méretét lekicsinyítenünk, hogy az első diagram középre kerüljön, másrészt a Legendet kell megformáznunk még egy kicsit, méghozzá úgy, hogy a már nem látható körcikkelyekre mutató címkéket eltávolítjuk és az apró értékeket tömörítő körcikkelyhez hozzáadunk egy, mondjuk "Other" névre hallgató címkét.

szaz8.jpgDe hát ez a felhasználási mód nem igazán a legegyszerűbb módja ennek a megjelenítésnek, hiszen jóval egyszerűbb lett volna egy új táblázatot készíteni és "Other" sorba tömöríteni a megfelelő értékeket, deóe ettől függetlenül a lehetőségeinket próbálgatni tökéletes.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5011652640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása