Office Guru

Villámgyors kis státuszmérő - avagy egy kilométeróraszerű valami összeállítása Powerpointban

2016. november 01. - Office Guru

A mai posztban ismét kicsit elszakadunk az Exceltől és visszatérünk a szívemnek oly kedves Powerpointos szerkesztgetéshez, ezúttal egy kilométeróra-kezdeményt fogunk pillanatok alatt összedobni, ami jelenleg egy elég népszerű forma, ha projektek állapotát, megoldandó esetek számát stb. szeretnénk bemutatni. A következő forma valójában nem is kilométeróra, hanem egy szaggatott köröcske, addig feltöltve egy másik színnel, ameddig szeretnénk - nettó elkészítési idejét úgy 10 percre becsülöm.

Első lépésként egy "fánkformát" az Insert Ribbonfül Illustrations szekciójának Shapes menüjéből:

forma1.jpgHa ez megvan:

forma2.jpgAkkor ismét menjünk vissza a Shapes menübe, majd ezúttal egy elnyújtott téglalap-formát szúrjunk be:

forma3.jpgValahogy így:

forma4.jpgHa ez megvan, akkor szimplán CTRL+C és CTRL+V lenyomásával másoljuk le ezt az elvékonyított kis téglalapot, majd a Format Ribbonfül Arrange szekciójának Rotate menüjében állítsuk a dőlési szöget 15%-ra:

forma5.jpg

forma6.jpgEzt egészen addig ismételgessük a dőlési szög 15 százalékkal történő folyamatos növelésével, amíg el nem jutunk ehhez:

forma7.jpgEzt most jelöljük ki, majd másoljuk le:

forma8.jpg

forma8a.jpgAz egyik formát teljesen kijelölve lépjünk a Format Ribbonfül Insert Shapes szekciójában található Merge Shapes menüre, majd válasszuk ki a Subtract típust:

forma9.jpgTehát valahogy most így állunk.

forma9a.jpgEzúttal a másik formánkat jelöljük ki, majd térjünk vissza az előbb már említett Merge Shapes menühöz, ám ezúttal a Fragment típust válasszuk:

forma10.jpgA töredékesítés után ha kijelölnénk a formánkat, valami ilyesmit látnánk:

forma11.jpgDe most erre nincs nagyon szükségünk, amit tennünk kell az az, hogy a státuszunknak (feltöltendő színünknek) megfelelő mértéket kijelölünk a Fragmentált formánkból, majd lemásoljuk és áthelyezzük a másik forma mellé:

forma12.jpgA körív nagyobb formáit leszámítva az összes többit kijelöljük majd töröljük:

forma13.jpgHa ezzel megvagyunk, valahol itt tartunk:

forma14.jpgEzután már csak színeznünk és forgatnunk kell a formákat, majd összeillesztve őket megkapjuk az eredményünket:

forma15.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr111921699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norman Nailer 2016.11.03. 17:44:33

Ez a Merge Shapes funkció hanyas PowerPoint verziótól felfelé jelent meg? Visióban ezer éve megvolt, de powerpointban még nem láttam.

Office Guru 2016.11.12. 13:30:12

@Norman Nailer: 2007-től felfelé biztosan megvolt már ez a funkció.
süti beállítások módosítása