Office Guru

PowerPoint: egy érdekesség és egy furcsaság az elbow connectorról

2017. április 12. - Office Guru

A most következő posztban ismét visszatérünk a PowerPointhoz, ugyanis az Office prezentációs célokat szolgáló moduljának elbow connector névre hallgató formájával fogok szórakozni - bemutatok egy kis ügyeskedést illetve körüljárunk egy sokak által programhibának tartott viselkedést.

Az elbow connector (maradni fogok valószínűleg végig az angolnál) formáit legtöbbször folyamatábráknál, döntési fáknál szokták felhasználni, de ezen felhasználási módok során vannak korlátok, amelyek időnként fejtörést okozhatnak - ezek közül az egyik például az, amikor azt szeretnénk elérni, hogy a szakaszunknak ne csak az alapértelmezett egy, de két, vagy akár több "könyöke" legyen.

Nézzük meg egy ilyen, több könyökkel bíró elbow connector elkészítési folyamatát! Első lépésként a diánkra szúrjunk be egy téglalap-formát az Insert ribbonfül Illustrations szekciójában található Shapes menü alól:

bug1.jpgA kitöltést távolítsuk el azonnal (No Fill a Format ribbonfül alatt), majd jobb gombbal kattintva a formára, válasszuk az Edit Points menüpontot:

bug7.jpgEzután szépen jelöljük ki a téglalap "felső" oldalát:

bug8.jpgÚjra jobb gombbal történő kattintás után a Delete Segment funkció segítségével távolítsuk el ezt a "felső" oldalt:

bug9.jpgAlapesetben az egyik oldal el fog görbülni kicsit a törlés után:

bug10_1.jpgJobb gombbal való kattintás után az Edit Points menüpont segítségével irányba tudjuk mozdítani ezt az oldalt, hogy ebbe a helyzetbe kerüljünk:

bug11.jpgEzután visszatérünk az Insert ribbonfülhöz, amelynek Illustrations szekciójából megint beszúrunk egy formát, ezúttal egy nyilat:

bug12.jpgSzúrjunk be ezután majd még egy ugyanilyen nyílat és mindkettőt passzoljuk hozzá a "felső" oldal nélküli téglalap-formánk szabadon álló végeihez, valahogy így:

bug13.jpgMajd mindhárom formát (két nyíl és egy téglalap) jelöljük ki a CTRL nyomvatartása mellett és nyomjunk jobb gombot az egerünkön, hogy lehetőségünk legyen a Group paranccsal egyesíteni/csoportosítani őket. És innentől kezdve kész a két könyökkel bíró elbow connector, ami tetszőleges forgatható, tágítható, kicsinyíthető stb.

bug14.jpgUgyanennek az elbow connectornak egyébként van egy olyan tulajdonsága/viselkedése, amely sokak szerint a PowerPoint bugjainak egyike, bár jómagam inkább elvárt viselkedésnek tartom ezt, mint hibának. Hogy miről van szó? Nézzük meg!

Szúrjunk be az Insert ribbonfül alól két darab téglalap-formát:

bug1_1.jpg

bug2.jpgFontos, hogy elhelyezkedésük teljesen ugyanolyan legyen, tehát középpontjaik egy egyenesen helyezkedjenek el.

Ezután szúrjunk be egy elbow connectort szintén a Shapes menüpontból:

bug3.jpgEzzel az elbow connectorral aztán próbáljuk meg a felső téglalapunk "alsó" oldalának középpontját összekötni az alsó téglalapunk "felső" oldalának középpontjával. Hiába állítottuk pontosan középre mindkét formát, az elbow connector mégis megtörik középen, ott, ahol elvileg egyenesnek kellene lennie, hiszen a középpontok pontosan ugyanazon az egyenesen helyezkednek el.

bug4.jpgSúlyos problémáról nem beszélünk, hiszen könnyen javítható, elég hozzá jobb gombbal való kattintás után a Size and Position menübe lépni:

bug5.jpgMajd a Height értékét nullára korrigálni:

bug6.jpgA kérdés viszont marad: ez egy hiba vagy sem? Az elbow connector alapvetően nem egyenes nyíl, tehát a megtörés (a "könyök") elvárt reakció, de két egymásra teljesen illeszkedő középpont esetén ez valahogy mégsem áll össze teljesen egyértelműen.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr1912420611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása