Office Guru

Az elfeledett Excel-funkciók nagykönyve - 1. A Consolidate

2017. április 20. - Office Guru

Rövidebb-hosszabb kutakodásaim és mindennapi tapasztalataim egyértelműen azt mutatják, hogy az Excelben bőven vannak úgymond "elfeledett" funkciók és gombok, amelyek nem sűrűn kerülnek használatra a napi feladatok során - nem azért, mert nem hasznosak, hanem egyszerűen nem épültek be úgy a köztudatba, mint egy VLOOKUP, egy PIVOT vagy egy Text to Columns.

Szerintem - és ezzel biztos lesznek, akik vitatkozni fognak - ilyen funkciónak nevezhetjük a a Ribbonunk Data füle alatt, a Data Tools szekcióban elérhető Consolidate funkciót is, pedig elég sok feladat elvégzésében lehetne segítségünkre.

apertura2.jpgIlyen feladat például egy egyszerű összehasonlítás két tábla között, amelyre használhatunk mindenféle praktikákat, mondjuk egy VLOOKUP függvényt oda-vissza és így tovább, pedig a Consolidate funkció is segíthet ebben. Adott a következő mintatábla:

apertura1.jpgAzt szeretnénk megtudni, hogy az 1967-es és a 2010-es chilei labdarúgó-bajnokság Apertura szezonjának csapatai közül melyek szerepeltek mindkét esztendőben. Néhány apró kattintással összesíthetjük is ezt az elemzést, amelyhez elsőként gyorsan megduplikáljuk a két oszlopot valahogy így:

apertura3.jpgRákattintunk a Consolidate funkcióra, majd a Function legördülő menüjét Countra állítva, hozzáadjuk a két hivatkozásunkat - az egyik értelemszerűen a két 1967-es oszlop lesz, a másik pedig a két 2010-es oszlop:

apertura4.jpgAnnak érdekében, hogy megfelelő összesítő táblát kapjunk, a Top row és a Left column Labels checkboxokat is pipáljuk be. Fontos tudni, hogy ezt elvégezhetjük nem csak ugyanazon a sheeten, de akár különböző munkafüzetekben is.

Nyomunk egy okét és máris kész az elemzésünk a várt eredménnyel:

apertura5.jpgDe ez csak egy volt a Consolidate sok lehetősége közül, például szummarizálni is hasonlóan egyszerűen tudunk vele. Adott mondjuk két sheeten két kis tábla adott havi bevételadatokkal (és akár lehet ez különböző Excel-fájlokban is):

apertura7.jpg

apertura8.jpgEzután a Consolidate gombra való kattintás után válasszuk ki a Sum funkciót, hivatkozásként jelöljük meg a két táblánkat, majd kattintsunk az okéra és kész is vagyunk:

apertura9.jpgapertura10.jpgVegyük mindenképpen észre, hogy a Create links to source data checkbox bekapcsolásával dinamikusan változhatnak értékeink a forrásadat változása alapján. És a fentiekkel a Consolidate funkciónak csak éppen a felszínét kapargattuk - mindenki bátran próbálkozzon vele, határozottan segítség a mindennapi feladatokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr1312441765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása