Office Guru

Kurzor alakjának változtatása userformon és a hozzá tartozó gombokon - egy kis extra agymenéssel

2017. június 26. - Office Guru

A userformok Excelben igen kedvelt kommunikációs csatornának számítanak, ha felhasználóinktól szeretnénk begyűjteni és rögzíteni mindenféle adatot, akár mondjuk egy konferenciára való jelentkezést vagy éppen időpontok foglalását tekintve. Egy alap userform elkészítése egy kis makróval kiegészítve alapvetően nem iszonyúan ördöngős feladat, de egy-két ügyes húzással könnyedén extrákat is adhatunk hozzá, ebből mutatok meg most egyet egy kérdésre válaszolva.

Tegyük fel, hogy a VBA-editor Insert menüjéből már be is szúrtunk egy egyszerű userformot:

pointer1.JPGHa automatikusan nem jelenik meg, akkor F4 lenyomásával hívjuk elő a Properties ablakot, amelyben látunk egy MousePointer névre hallgató tulajdonságot:

pointer2.JPGEnnek állítgatásával azt érhetjük el, hogy a kurzorunk az egyszerű nyílról meg fog változni valami másra, ha a userformunk fölé húzzuk. Például a 14-es fmMousePointerHelp paraméter egy kis kérdőjelet fog az egerünk mellé tenni:

pointer3.JPGA 13-as aztán egy indulást/töltődést jelző kis karikát fog nekünk kidobni:

pointer4.JPGHa pedig már kipróbáltuk az összes elérhető default típust és olyasmit szeretnénk, amit az Excel alapból nem tud, akkor válasszuk a 99-es, fmMousePointerCustom névre hallgató paramétert:

pointer5.JPGMajd az eggyel felette elhelyezkedő MouseIcon nevű tulajdonság sorában kattintsunk a három kis pöttyre és válasszuk ki a nekünk tetsző kis ikont:

pointer6.JPGItt akár berakhatunk egy céges logót, egy monogramot, bármit, amit szeretnénk, hogy megjelenjen ha a userform fölé húzzuk a kurzort. És értelemszerűen ez nem csak egy egész formon működik, a View menüből elérhető toolboxból beszúrható nagyjából bármilyen formára/controlra készíthetünk ilyet:

pointer7.JPGMaga ez a poszt tehát nem egy komplex történet, remélhetőleg azonban ad ötletet akár csak egyetlen Olvasónak is - én azonban az írás során olyan érdekes kis problémába botlottam, ami közvetlenül nem érinti az Officet, de elgondolkodtató.

Csináljunk egy egyszerű userformot a fentiek szerint mondjuk a 13-as típusú pointerrel, majd próbáljunk róla printscreent készíteni!

Az egyszerűbb screenshot-készítőkkel (pl. Snipping Tool, SnagIt) vagy a sima PrintScreen gombbal nem fogunk sikerrel járni, vagy egy extrább alkalmazást kell bevetnünk vagy használjuk a Windows beépített "Problem recorder" toolját. De ha valakinek van default, mindenféle külső alkalmazás nélküli jó ötlete, ne kíméljen!

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr8712622553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása