Office Guru

Lekerekített végű vagy éppen hegyes oszlopdiagramok használata

2017. július 01. - Office Guru

Több kérdést kaptam már a múltban arra vonatkozóan, hogyan lehet egy Clustered/Stacked Column vagy éppen Bar diagram esetén az alapvetően téglalap-formájú oszlopokat lekerekíteni. A következő posztban két nagyon egyszerű módszert mutatok be ennek az eredménynek az elérésére.

Ez a kiinduló helyzet, a Ribbon Insert fülének Charts szekciójából szúrjunk be egy tetszőleges Column (vagy éppen Bar) típusú Chartot:

roundchart1.JPGAz első módszer eléggé triviálisan adja magát, szintén az Insert ribbonfülre kattintunk, itt az Illustrations szekcióból a Shapes almenüt válasszuk ki:

roundchart2.jpgInnen pedig szúrjunk be egy tetszőleges formát, nem muszáj ragaszkodnunk a kerekhez:

roundchart3.JPGEzután szimplán kijelöljük a beszúrt formát, nyomunk egy CTRL+C-t, majd az összes oszlopot kijelölve (tehát a Data Seriest) CTRL+V lenyomásával egyszerűen beillesztjük:

roundchart4.JPGÉs ez ilyen simán működik más formákra is:

roundchart5.jpgEz pedig az, amit kerestünk:

roundchart6.jpgA formákkal úgy játszhatunk, ahogy csak akarunk, tehát ha a fenti például túlságosan lekerekített, akkor változtassunk az eredeti formán és illesszük be újra.

A másik módszer kizárólag chart-toolokkal dolgozik, tehát eléggé át kell dolgoznunk a diagramunk struktúráját. Első lépésként a chartunk kijelölése után megjelenő Design ribbonfülre kell kattintanunk, ahol a Select Data menüt válasszuk:

roundchart7.jpgAz itt felugró ablakban kattintsuk az Add gombra a Legend Entries (Series) szekciónál, majd a képen látható módon adjuk hozzá még egyszer ugyanazt az adattartományt egy új "Series"-ként:

roundchart8.jpgEzután még mindig a chartot kijelölve szintén a Design ribbonfül alól válasszuk ki a Change Chart Type menüpontot, ahol a másodikként beszúrt Seriest állítsuk egy alap-Scatter chartra:

roundchart9.JPGInnentől kezdve pedig már adja magát a tennivaló, a diagram-oszlopaink tetején megjelenő kis pontokat válasszuk ki, majd a Format Data Series menüpontot válasszuk (jobb gombbal való kattintás után) és a jobb oldalt megjelenő menüben formázzuk meg a Marker pontokat:

1. Változtassuk meg a pontok méretét
2. A kitöltés legyen Solid
3. Ne legyenek körvonalak (No Border)
4. És végül a szín legyen ugyanolyan, mint az oszlopoké

És szintén itt, a Line beállításainál egyszerűen válasszuk ki, hogy ne legyen összekötő vonal (No Line).

Valahogy így:

roundchart10.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2712632707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.07.02. 11:03:29

Nekem ezek a fura oszlopok nagyon nem jönnek be! :o(
süti beállítások módosítása