Office Guru

Burn down chart - egyszerű, hatásos fegyver egy projektvezető kezében

2017. szeptember 15. - Office Guru

A burn down chart egy olyan diagram, ami általánosságban azt mutatja meg, hogy mennyi feladat van még hátra egy adott időperióduson belül, azaz mondjuk egy projekt esetén az x tengelyen jelenítjük meg az időintervallumot, az y tengelyen pedig a megoldandó problémák számát. Például a jelenleg hátralévő feladatainkra készíthetünk egy becslést, hogy nagyjából milyen ütemben haladunk és ez alapján meg tudjuk becsülni a befejezés időpontját - erre pedig tudunk majd tenni egy tényleges haladási sebességet, szóval összességében egy ilyen burn down chart rendkívül egyszerű módon mutatja meg projektünk alakulását. Nézzük is meg két rövid példán!

A következő példatábla egy adott időpillanatban elvárt és tényleges problémaszámokat mutatja egy projekten belül:

bd1.JPGHa most szimplán kijelöljük ezt a táblát és az Insert ribbonfül Charts szekciójából beszúrunk egy kétdimenziós vonaldiagramot, akkor máris láthatunk egy (nem is annyira) kezdetleges verziót egy burn down chartra:

bd2.JPGEzzel az egyszerű példával szerint nagyjából mindenki számára egyértelmű válhatott, hogy mi is az a burn down chart, mindenesetre az biztos, hogy jóval több adatpont esetén jóval hatásosabb és jóval nagyobb létjogosultsága van egy ilyen diagramnak.

Vagy csak képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor tudjuk, hogy a mai napon van még 15 megoldandó projektes feladatunk és a cél, hogy ez nulla legyen mondjuk december elsején. És ehhez nincs adott időpontra vonatkozó elvárt eredményünk, csak a kiinduló állapotot, a célt és a chart bemutatásának idején fennálló státuszt akarjuk prezentálni. Mint mondjuk ez a mintatábla:

bd3.JPGEbben a formában úgy tűnhet, hogy nem tudunk beszúrni rá egy kétdimenziós vonaldiagramot, mert az nem fogja azt mutatni, amit szeretnénk. Vagyis úgy tűnik, mintha nem azt mutatná, hiszen ha kijelöljük a táblát és az Insert ribbonfül Charts szekciójából beszúrjuk a kétdimenziós vonaldiagramot, akkor ezt látjuk:

bd4.JPGInnen viszont már csak egyetlen lépés hiányzik a végcélhoz - kattintsunk jobb gombbal a chart területén, majd válasszuk a Select Data opciót:

bd5.JPGItt válasszuk a bal sarokban a Hidden and Empty Cells gombot és már adja is magát a megoldás:

bd6.JPGSzimplán csak pipáljuk be a Connect data points with line rádiógombot és láthatjuk is az eredményt:

bd7.JPGHasonlít az előző példához, de célját és a megmutatandó sátuszt tekintve mégis más.

Szóval nagyon röviden, nagyon egyszerű bemutatással ilyen lenne egy burn down chart, amelyre lehet jókat és rosszakat is mondani, de ismerni sosem árt. Egyébként alapvetően az egyik leggyakoribb kritika, ami az ilyen burn down chartot éri, az az, hogy a projekt vezetője vagy a csapat nagyjából olyan időbecslést ad, amilyet akar a köztes időpontokra, tehát a projekt végéig lehet olyan kimutatást összehozni, ami alapján a csapat végig túlteljesít, miközben valójában nem is. Erre szoktak beletenni felülvizsgálati pontokat, amikor újraértékelésre kerülnek az eredetileg meghatározott időpontok.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7812868196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása