Office Guru

Itt a hétvége - három könnyed Excel-tipp, hogy jól induljon

2017. szeptember 22. - Office Guru

Napjaink internetének egyik rákfenéje a tömegével születő "clickbait" irományok folyama, amelyeknek fő célja a kattintások számának növelése és a látogatók becsábítása egy adott oldalra. Ezen "clickbait" cikkek egyik speciális alfaja szerintem a toplistázás - 7 dolog, amitől lefogysz, 11 dolog, amit a magyarok nem szeretnek vagy
éppen 8 film, amit látni kell. Nos, még mielőtt átmennék filozófiai elmélkedésbe, a következő posztban következzen három, kevésbé ismert Excel-funkció és lehetőség bemutatása, hiszen ilyen listás poszt már elég régen volt errefelé.

Az első ilyen lehetőség a dinamikus transpose funkciója, amelynek segítségével az oszlopokból generált soraink értékei frissülni fognak akkor is, ha az eredeti táblában változtatjuk az értéket, tehát nem kell újra transpose-t csinálnunk. Adott a következő példatábla:

uno.JPGJelöljük ki és CTRL+C segítségével tegyük a vágólapra:

dos.JPGEzután jön a jobb egérgombunk lenyomásával előcsalogatható Paste Special context menü használata, ahol a jobb alsó Transpose checkboxba kell pipát tennünk (ez valószínűleg senkinek nem okoz fejtörést):

tres.JPGEzután, ahogy látható is lentebb, megszületett az átalakított táblánk, ahol az oszlopok már a sorok és a sorok már oszlopok az eredetihez képest.

cuatro.JPGÚgy, hogy nem vesszük még le a kijelölést, kezdjük el szimplán bevésni a Formula Barba a következőt:

=TRANSPOSE(C3:F9)

Ahol a zárójelek közé az eredeti tábla tartományát tegyük. Még mielőtt ENTERT nyomnánk, figyeljünk rá, hogy most tömbről beszélünk, így CTRL+SHIFT+ENTER lenyomására van szükségünk. És láss csodát, innentől kezdve már szépen működik is a kapcsolat a két tábla között.

Azért ennek a technikának van legalább két hátulütője, az egyik hogy a formátum széthullik, a másik pedig az, hogy innentől kezdve az új táblánkat nem tudjuk már szerkezetileg módosítani, tehát új sorokat, oszlopokat nem tudunk hozzáadni beszúrással.

A következő tipp egyértelműen az alaptudás részét kellene, hogy képezze Excel-használat esetén, de sajnálatos módon még nálam is előfordul, hogy ha sorszámokat kell egy adott oszlopban kitöltenem egymás után, akkor egyszerűen csak elkezdem húzni lefelé és kész. Na de mi van, ha nagyon hosszú sorozatról beszélünk?

cinco.JPGItt lesz segítségünkre a Ribbonunk Home füle alatt található Editing szekció Fill menücsoportja:

seis.JPGItt ugyanis van egy Series funkció, amire ha rákattintunk, már adja is magát a megoldás:

siete.JPGSzimplán csak állítsuk be, hogy sorokról vagy oszlopokról beszélünk, milyen jellegű kitöltést akarunk és mi legyen a kezdő és záróérték, és máris kész vagyunk.

Az utolsó tipphez biztos sokaknak van saját élménye is, hiszen kivel nem fordult még elő, hogy a szépen otthonosra customizált Office-programjait egy gépcsere, egy új installáció miatt elveszítette és utána hetekbe telt visszahozni az eredeti állapotot, például a Quick Access Toolbar esetén, ahova gyakran használt funkcióinkat, saját makróinkat pakoltuk korábban.

Egyszerűen csak kattintsunk jobb gombbal bárhova a Toolbaron és válasszuk a Customize menüpontot:

ocho.JPGAz itt felugró ablakot már ismerjük, itt lehet hozzápakolni mindenféle funkciókat a toolbarhoz, ezúttal azonban a jobb sarokra kell fókuszálnunk, ahol van egy Export/Import gomb:

nueve.JPGÉs innentől kezdve már ki is menthetjük majd később visszaimportálhatjuk QAT-re vonatkozó beállításainkat:

diez.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7912886126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.09.24. 06:04:18

jó, hasznos, átveszem :)
süti beállítások módosítása