Office Guru

Karácsonyi Excel-poszt

2017. december 22. - Office Guru

Az év ezen időszakában (még akkor is ha az utolsó pillanatokig megy a munka) általában mindenki kienged egy kicsit, lazít, igyekszik töltődni a következő évre, úgyhogy én sem fogok komoly témákat feszegetni itt a blogon, a következő posztban szórakozni fogunk egy kicsit, méghozzá egy karácsonyfával. Nem is akármilyennel, az Excelben farigcsálunk egy kezdetlegeset.

Első lépésként szimplán színezzünk ki néhány cellát zölddel a fenyőt tűleveleinek, illetve néhányat barnával a törzsének:

kari1.JPGHa ez megvan, akkor itt az idő a díszítésre, amelyhez először is az összes zöld cellát töltsük ki egy RANDBETWEEN függvénnyel, amellyel generáljunk egy és három közötti számokat. Valahogy így:

kari2.JPG

Ezután a Home ribbonfülünk Conditional Formatting funkcióját felhasználva szúrjunk be egy új szabályt (New Rule), méghozzá egy "Format all cells based on their values" típusút, úgy, hogy a szabályunk formázási stílusa ikonkészlet (Icon Sets) legyen és azon belül is mondjuk a három színes köralakú ikon:

kari3.JPGÉrtelemszerűen a szabályokat jól kell beállítanunk, tehát valószínűleg célszerűbb nem százalékos formátumban küszködni, hanem a kalkuláció típusát Numberre állítani. Ha ezzel megvagyunk és érvényesítjük is a Conditional formattingot, akkor valami ilyesmit kapunk:

kari4.JPGAzt ugye tudjuk, hogy alapból az Excelünk automatikus kalkulációra van beállítva, amit egyrészt a File menü Options almenüjében tudnánk kikapcsolni vagy a Formulas ribbonfülünk Calculation Options menüjében:

kari5.JPGDe most nem az a célunk, hogy ezt kikapcsoljuk, ellenkezőleg, azt akarjuk, hogy a RANDBETWEEN egy bizonyos ideig folyamatosan újrakalkulálódjon, tehát az F9 nyomogatása vagy más cellák kiválasztása helyett, teljesen magától frissüljön a "fánk".

Ehhez pedig csak egy nagyon egyszerű kis kód kell VBA-ban, méghozzá egy ilyen:

Dim i As Long

   For i = 1 To 10

      Application.Calculate

     Application.Wait Now + #12:00:01 AM#

Next i

kari6_1.JPGAzaz van egy For ciklusunk, amiben nem más történik, minthogy újrakalkulálunk egyet (Application.Calculate) majd várunk egy másodpercet (Application.Wait) és utána ismételjük ezt többször, jelen esetben tízszer. Tehát itt szépen be tudjuk állítgatni, hogy hány másodpercig szeretnénk ezt futtatni, mert ha ezt lefuttatjuk, akkor szépen villogni is fog a fánk.

Ezzel a poszttal kívánok tehát minden kedves Olvasónak boldog karácsonyt és jó pihenést erre a pár napra!

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr3313518487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása