Office Guru

Back in the business - Pivot-jótanácsok kezdésnek

2018. február 11. - Office Guru

Volt pár komolyabb projekt és változás, ami miatt sajnos nem tudtam annyit beletenni a blogba (konkrétan semmit), mint szerettem volna, nem tudtam levelekre sem válaszolni, de most úgy tűnik, hogy ismét folytatódhat az Office-bütykölgetés. A visszatérés alkalmából két olyan egyszerű kis Pivot-táblás tanáccsal kezdenék, ami az elmúlt üresjárati időszak során nekem időt takarított meg különféle feladatok során.

Az első megismeréséhez nézzük a következő adathalmazt:

pivot1.JPGCsináljunk belőle az Insert ribbonfül alatt, a Tables szekcióban található PivotTable funkcióval egy Pivot-táblát:

pivot2.JPGIde jutottunk:

pivot3.JPGAhogy látható, szűrőként használjuk a Régió oszlopban szereplő három értéket:

pivot4.JPGEnnél a háromnál talán még nem is ennyire látható a funkció hasznossága, de jóval több filter esetén mindenképpen hasznos annak a funkciónak az ismerete, amellyel szűrőfeltételként külön-külön sheetre szét tudjuk dobálni a Pivot-táblánkat. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Pivot-táblán állva a megjelenő Analyze ribbonfül alatt kattintsunk a PivotTable szekcióban található Options menüre, majd azon belül a Show Report Filter Pages lehetőségre:

pivot5.JPGÉs íme, meg is van az eredmény:

pivot6.JPGNagyon fontos tudnivaló, hogy ilyenkor az adat nem változik, tehát az összes sheeten elérhető az összes régió adata!

A következő Pivot-tanács is egy egyszerű adattáblával kezdődik:

pivot7.JPGCsinálunk belőle egy teljesen normális Pivot-táblát:

pivot8.JPGIsmét igaz, hogy egy jóval komplexebb táblánál sokkal jobban látható lenne a bemutatásra kerülő funkció hasznossága, de a kérdés az, hogy hogyan adhatjuk meg a Pivot-táblán belül a a teljes darabszámra jutó sérült darabok százalékos arányát? A Pivot-táblán állva az Analyze ribbonfül alatt található Calculations szekcióban válasszuk ki a Fields, Items & Sets menüt, majd a Calculated Field lehetőséget:

pivot9.JPGEzután már csak az új mező (oszlop) nevét és a kalkuláció alapját kell megadnunk:

pivot10.JPGÉs meg is van a kalkulált oszlopunk, amelyre aztán további kalkulációkat építhetünk fel.

pivot11.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr6313655844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.11. 18:13:37

köszi, hasznosak
egy az elsőhöz hasonlót épp mostanában írtam meg VBA-ban, hogy az "A" oszlop szerint (rendezett) táblát szétszedje fájlokra
süti beállítások módosítása