Office Guru

Joyplot-chart - kreatív és különleges diagram időpillanatok adatainak bemutatására

2018. március 17. - Office Guru

Az Excel egyik legnagyobb fegyverét a benne rejlő szabadság és a funkciók sokasága adja, már itt a blogon is többször néztük meg, hogy egyetlen problémára hány különféle megoldást lehet adni - és nincs ez másként a chartok esetén sem, ugyanis az alapból beépített diagramokhoz képest jóval többet érhetünk el egy kis kreativitással, abból pedig nem szenved hiányt az a sok ezer Excel-fanatikus bütykölő, akik újabbnál-újabb megoldásokkal állnak elő. Egy ilyen újdonság az ún. joyplot-chart, amelyet nem túl könnyű előállítani és kizárólag egyetlen típusú adathalmaz esetén van értelme használni, ettől függetlenül a következő posztban ennek a diagramnak az elkészítésén fogunk végigszaladni.

Adott a következő táblázat, amely három, különböző méretű bolt vevőszámát mutatja adott időpillanatokban:

joyplot.JPGErre az Insert ribbonfül Charts szekciójából szúrjunk be egy kétdimenziós Area chartot:

joyplot2.JPGMár ez is megfelelő ábrázolás, célunknak megfelelő vizualizáció lenne, de a joyplot lényege még csak most következik. Ahány boltunk (vagy bármilyen egységünk) van, szúrjunk be annyi "különbség-sort", azaz azokat a sorokat, amelyek el fogják választani egymástól az area chartunk területi egységeit:

joyplot3.JPGFigyeljünk rá, hogy a pontos elválasztás érdekében az értékek minden időpontnál ugyanazok legyenek és "különbség-soronként" növekedjen az értékük.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a Chart Tools ribbonszekció Design füle alól bökjünk a Select Data lehetőségre, majd az Add gomb lenyomásával az egyes "különbség-sorokat" adjuk seriesként hozzá a chartunkhoz, valahogy így:

joyplot4.JPGFigyeljünk rá oda, hogy a legkisebb "különbség-sor" legyen az első boltunk (egységünk) után, és felváltva jöjjön a többi. A sorrendet a Legend Entries ablakocska jobb felső sarkában található nyilakkal tudjuk menedzselni.

Innentől kezdve már látható, hogy mit is kell tennünk, szépen egyesével kattintsunk a "különbség-soraink" területeire a chartban, majd a Format ribbonfül Shape Styles szekciójában a Shape Fill menüpontból állítsuk a kitöltésüket fehérre (vagy amilyen a chartunk alap háttérszíne):

joyplot5.JPGEzután már csak meg kell formáznunk kicsit a diagramot és elő is állt valami ilyesmi:

joyplot6.JPG

Ahogy látható, a joyplot-chartnak akkor van igazán létjogosultsága, ha több különféle egység bizonyos időpillanataiban mutatott eredményét, darabszámát stb. szeretnénk különlegesebb módon megjeleníteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr6513748714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása