Office Guru

Amikor szövegszerkesztőnk elszabadul és semmi sem úgy történik, ahogy kellene

Megoldás egy idegesítő kis problémára

2015. augusztus 28. - Office Guru

Nemrégiben az egyik kedves Olvasó küldött egy olyan WORD problémát, amelyre egy ideje már megoldást keresett, hiszen roppant bosszantó, konkrétan az alkalmazás használatát lehetetlenné tévő hibáról van szó - utólagos engedelmével mások okulására most ezt fogom bemutatni a mai posztban a megoldással együtt.

Szóval a gond az volt, hogy egy ideje ismeretlen okból, ha a felhasználó ENTER gomb lenyomásával váltott sort, akkor a következő sor a lap aljára került hatalmas sorközzel, majd ha a továbbiakban gépelni kezdte a sorokat vagy ENTER-rel újabb sort váltott, akkor a sorköz elkezdett csökkenni és a sorok elindultak szépen felfelé. Az alapbeállítások ellenőrzése nem vezetett eredményre.

Az általában ilyenkor felmerülő újratelepítés lehetőségét alapesetben még célszerű elvetni, hiszen simán lehet, hogy az ún. Normal template-ünkkel van probléma, ami konkrétan az a a template, amely akkor indul el, amikor elindítjuk a WORD-ot és ez tartalmazza az alapbeállításokat, dokumentumunk kinézetét ilyesmiket. Értelemszerűen ezt tudjuk módosítani is, ha a Microsoft Office gombra kattintás után Opennel megnyitjuk a Microsoft Office könyvtárunkban található Normal.dotm (WORD 2007 esetén) templatet - ezt módosítgatjuk, ahogy akarjuk, majd mentés után mindig így kezdhetünk. És itt fontos megjegyezni, hogy újratelepítéskor elvileg ez a template fájl nem íródik felül, tehát valószínűleg utána is a korábbi basic beállításaink jönnének elő.

huszonnyolc.jpgVisszatérve a konkrét problémára, a leírás alapján sejthető volt, hogy valahol a függőleges igazításnál (Vertical Alignment) kellene először próbálkoznom, hiszen azzal pont azt érjük el, ami itt a gondot okozta, tehát a szövegünk függőlegesen a lap aljához igazodik. Tegyünk egy próbát mi is a WORD-ünkben:

- Page Layout fül a Ribbonon
- A Page Setup szekciónál a jobb sarokban lévő kis nyíllal hívjuk elő az oldal további beállítási lehetőségeit
- A felugró ablakban a Layout fülön a Vertical Alignment legyen Bottom majd kezdjünk el gépelni

huszonkilenc.jpgAzt fogjuk látni, hogy egyből az oldal alján kezdünk el gépelni és ENTER-rel felfelé megyünk majd a sorokkal. A négy Vertical Alignment opció közül szerintem a Top, a Center és a Bottom nem is szorul magyarázatra (felfelé, középre és lefelé igazít), a Justifiedról viszont tudni kell, hogy ez egy olyan igazítás, amely egyenlően osztja el a tartalmat a felső és az alsó margó között. Bingó, hát ez kell nekünk!

harminc.jpgAzaz a fenti probléma megoldásához egyszerűen állítsuk a Vertical Alignmentet Topra és már rendben is leszünk - szükség esetén akár a basic template-ünket is módosíthatjuk. Köszönöm a kedves Olvasónak ezt az izgalmas kis feladványt!

Ha bárki más is gondolkodni szeretne egy kicsit a napi rutinban, akkor itt találja első feladványomat, amelyre megoldásokat várok:

Gondolkodjunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr347741882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atzs · https://adatrendezo.hu 2015.08.28. 23:08:36

A normal.dot törlésével lehet az alapértelmezett beállításokat visszahozni. A Word indulásakor ellenőrzi, hogy a stíluslap létezik-e. Ha igen, akkor beolvassa a tartalmát. Ha nem, akkor létrehozza az alapértelmezett beállításokkal.

A beállításokat elrontani pedig a különböző párbeszédablakokban a Default (Alapértelmezett) gomb megnyomásával lehet. A korábban már létrehozott dokumentumokat ez nem befolyásolja, de az újakat igen.

Margók beállítása 7 cm-re, betűméret 72-re, betűtípus Shotgunra és elmenteni alapértelmezettnek. Másnap reggel kollégának felajánlani, hogy egy rekesz sör ellenében újra tudja használni a szövegszerkesztőt: megfizethetetlen élmény.
süti beállítások módosítása