Office Guru

Oldalszámos WORD-varázslat: sorszámozás oldalainkon kis megszakításokkal

Bármilyen sorrendben, bármilyen irányban, bármilyen számunk lehet

2015. szeptember 11. - Office Guru

Mai posztom témáján nem kellett sokat gondolkodnom, egyik kedves Olvasóm küldött egy alapvetően rém egyszerűnek tűnő és reális kérdést, amelyről aztán úgy gondoltam, közzé is teszem megoldással együtt, hiszen elég sanszos, hogy másokban is felmerül majd egyszer ez a kérdés.

A modul a WORD, a probléma pedig a következő: sorszámozott dokumentumunkba hogyan lehet beszúrni egy számozatlan oldalt, anélkül, hogy a sorozat megtörne? Tehát 1,2,3,számozatlan oldal,4,5 és így tovább.

Nekem még pontosan ilyen gondom még nem volt, de küzdöttem már egy hasonlóval, akkor az volt a célom, hogy egy sorszám maradjon ki az oldalszámok sorozatából, azaz 1,2,3 után 5,6,7 és így tovább folytatódjon a sorozat. Azt sem volt túl könnyű megszülni, de a mostani megoldáshoz az adta az ihletet. Azt a kérdést a következőképpen oldhatjuk meg:

Ráállunk annak az oldalnak az elejére, amelyről ki akarjuk dobni a számot, majd a Page Layout ribbonfül Page Setup szekciójában a Break funkcióra kattintunk és beszúrunk egy Next Page breaket, ami konkrétan egy megszakítást jelent két oldalunk között.

hatvanharom.jpgEzután duplán kattintunk annak az oldalnak a Footerén, amelyből ki akarjuk szedni a számunkat, majd az itt megjelenő Same as Previous opcióra kattintunk, utána pedig Ribbonunk Design fülén a Navigation szekcióban kikapcsoljuk a Link to Previous szabályt, majd szabadon törölhetjük sorszámunkat a sorozatból az adott oldalon.

hatvannegy.jpg

 

hetven.jpg
Ezzel pedig azt hiszem, tökéletesen látszik is, hogy hol rejtőzik a megoldás kedves Olvasóm számára: két Next Page break használatában.

1. Kattintsunk annak az oldalnak a tetejére, amelyik mostantól majd az új második oldalunk lesz (tehát amelyik előtt lesz majd egy számozatlan oldal az első után), majd a Page Layout ribbonfül Page Setup szekciójában a Break funkcióra kattintunk és beszúrunk egy Next Page breaket.

hatvanharom.jpg2. Duplán kattintunk a még mindig hármasnak számító lapunk tetején, az itt megjelenő Same as Previous opcióra kattintunk, majd leballagunk szépen az oldal aljára és a hármas számnál Ribbonunk Design fülén a Navigation szekcióban kikapcsoljuk a Link to Previous szabályt.

hatvannegy.jpg

hetven.jpg

3. Kijelöljük hármas számunkat, majd Ribbonunk Design fülén a Header & Footer szekcióban a Page Number menü alatt Format Page Numbers menüben a Page Numberinget beállítjuk úgy, hogy ezen az oldalon kettőtől induljon a számozás. Ezzel konkrétan "elszakítjuk" egymástól első két lapunkat és a harmadikat, azaz mostantól ez lesz a sorszámunk: 1,2,2,3,4,5 stb.

hatvanhat.jpg

hatvanhet.jpg4. Innen pedig már nagyjából ugyanaz lesz a tennivaló, amit már fentebb részleteztem tapasztalataim kapcsán, azaz most annak az oldalnak az elejére kattintunk, amelyik a számozatlan lapunk lesz, majd a Page Layout ribbonfül Page Setup szekciójában a Break funkcióra kattintunk és beszúrunk egy Next Page breaket.

hatvanharom.jpg

5. Ezután duplán kattintunk annak az oldalnak a Footerén, amelyből ki akarjuk szedni a számunkat, majd az itt megjelenő Same as Previous opcióra kattintunk, utána pedig Ribbonunk Design fülén a Navigation szekcióban kikapcsoljuk a Link to Previous szabályt, majd szabadon törölhetjük sorszámunkat a sorozatból az adott oldalon.

hatvannegy.jpg

hetven.jpg

És lám, kész is vagyunk, azaz ahogy a megoldás-képemen látszik, egy oldal kimaradt az oldalszámokból, de mégis szépen összeállt a sorozatunk.

Köszönöm a kérdést, élmény volt gondolkodni rajta egy kicsit!

hatvanot.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr687780936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Milán 2015.09.12. 06:52:52

Szia én is hasonló problémával küzdök, nekem az lenne a kérdésem, hogy azt hogyan lehet elérni, hogy egy 20 oldalas dokumentumnál mondjuk a 8 - dik oldaltól kezdődjön el az oldalszámozás. (tehát a 8-dik oldalra írja az egyest). Van valami ötleted hogy ezt hogyan lehetne egyszerűen praktikusan megoldani? Köszi

tatosa 2015.09.12. 08:16:46

Szia! Én is kérdeznék, nagyon remélem, hogy van javaslatod. Szóval aott egy levéltemplate design-olt heaerrel és footerrel. Addig nincs baj, amíg a levél egy oldalon elfér, viszont ha már két oldalról van szó, akkor a header az első lapon legyen, de a footer a másodikon (utolsón).

Office Guru 2015.09.12. 09:00:15

@S.Milán: Szia! A fenti posztot alkalmazhatod a kérdésedre is, egyszerűen a 8. oldaladnál szúrj be a tetején egy Next Page breaket, kattints duplán a headerbe , majd Same as Previous opció.

Ezután tekerj le az oldal aljára, kattints a nyolcas számhoz és kapcsold ki a Link to Previous opciót.

Aztán a Ribbon Design fülén a Header & Footer szekcióban a Page Number menü alatt Format Page Numbers menüben a Page Numberinget állítsd be úgy, hogy innen induljon az egyes.

Office Guru 2015.09.12. 09:07:14

@tatosa: Szintén a Next Page break jelenti a megoldást a kérdésre. Tehát megvan a leveled és kijött, hogy két oldalas lett, szóval a WORD a headert és a footert is megjeleníti mindkét oldalon.

Szimplán szúrj be egy Next Page breaket az első oldal legaljára , válaszd a Same as Previous opciót, majd a Footernél kapcsold ki a Link to Previous opciót - ergó ezután ezt simán kitörölheted anélkül, hogy bármi változna máshol.

Ha megismétled a második oldalad Headerjével is, akkor kapsz egy kétoldalas dokumentumot, ahol az első oldalon lesz egy Header, a másodikon megy egy Footer.

Norman Nailer 2015.09.13. 00:04:15

@Office Guru: @tatosa: Ha tutira csak két oldalról van szó, akkor használható a Different First Page opció is, akkor még break sem kell.
Ha pedig megpróbálok a felhasználó fejével gondolkodni, és a felvetés arra utal, hogy _akárhány_ oldalas doksi esetében mindig az első oldalon legyen a Header és az utolsó alján a Footer, akkor nem lenne egyszerűbb kivenni ezeket a szövegrészeket a header/footerből és átemelni a szövegtestbe...?

tatosa 2015.09.15. 08:46:49

@Office Guru: Köszönöm a segítségedet.
süti beállítások módosítása