Office Guru

9 érdekes és hasznos WORD tanács, hogy spóroljunk egy kis időt magunknak

Van közöttük fontos és kevésbé fontos is, a lényeg a tanulás

2015. szeptember 24. - Office Guru

A billentyűkombinációk mindig, mindenhol igen hasznosak tudnak lenni egy Office-felhasználó számára és bár itt alapvetően Excel esetén merül fel ezek gyakorlati haszna, a WORD felhasználóinak többsége (és köztük én is) gyakran elmerülök régi tanórákról berögzült felhasználási módszerek ingoványos talaján, pedig ez az Office-modul is tud olyan trükköket, amivel a szövegszerkesztés felgyorsítható, hatékonyabbá tehető.

A következőkben tehát afféle frissítő érdekességként következzen néhány hasznos WORD billentyűkombináció plusz néhány "nice to have" lehetőség, de ha a kedves látogatók között valakinek van még bevált hasznos trükkje, bátran kommenteljen, a hatékonyság növelésében sosem lehet megpihenni.

1. CTRL+BACKSPACE: ha egy szó közepén állunk, akkor az első részt törli teljes egészében, ha két szó között, akkor az első szót.

szazot.jpg

szazhat.jpg2. Három kötőjel majd egy ENTER: ezt már rég beépítettem a mindennapi használatomba, hiszen hasznos kis apróság, ezzel egy vízszintes vonalat tudunk lapunkra varázsolni.

szazhet.jpg

szaznyolc.jpg3. Kattintások varázslata avagy három kattintás bárhol egy bekezdésben kijelöli az egész bekezdést, CTRL használatával egy mondatot tudunk kijelölni, ha a CTRL lenyomása mellett belekattintunk.

szazkilenc.jpg4. Pluszjel és ENTER: igen gyorsan készíthetünk egy táblázatot WORD dokumentumunkban, ha beírunk egy pluszjelet, nyomunk egy TAB-ot, majd ezt annyiszor ismételjük, amekkora táblázatra szükségünk van - ENTER lenyomásával pedig el is készül a tábla!

110.jpg

szaztizenegy.jpg5. Ha nagy szövegállományban dolgozunk, ahol fontosak korábbi részek (vagy épp regényünket írjuk), akkor a képernyőnézet jobb sarkában található kis csúszka lehúzásával két képernyőt hozhatunk létre WORD-ön belül és mindkettő képernyőn ugyanazt a dokumentumot fogjuk látni.

szaztizenketto.jpg

szaztizenharom.jpg6. Kétlem, hogy ezt bárki igen gyakran használná, de a lehetőségről érdemes tudni, hiszen a Parancssorba begépelve a Winword.exe /mFile1 parancsot, a WORD az utolsó mentett dokumentummal fog megnyílni alapértelmezetten. Ez programon belülről is elérhető, de ha a fenti parancsból készítünk egy Shortcutot, akkor legalább egy kattintást megspórolhatunk...

szaztizennegy.jpg7. Ennél azért bőven hasznosíthatóbb és gyakorlatiasabb a "szabad kijelölés" lehetősége, amelyet ALT és bal egér gomb lenyomásával hozhatunk elő, majd az így kijelölt szövegünket ugyanúgy kezelhetjük, mint a normál kijelölés esetén.

szaztizenot.jpg8. Ha valamilyen okból kifolyólag csak úgy bezárjuk WORD dokumentumunkat és a következő megnyitásnál szeretnénk ugyanonnan folytatni, akkor a következő alkalomnál nyomjuk meg a SHIFT+F5 kombinációt és már ott is lesz a kurzorunk, ahol abbahagytuk.

9. És a legjobb, hogy saját magunk is hozhatunk létre billentyűkombinációt. Ehhez nem kell mást tennünk, mint eljutni a kívánt, billentyűkombinációvá alakítandó funkcióhoz (jelen esetünkben CTRL+D lenyomásával a Font képernyőre, ahol mondjuk én az AllCaps funkciót szeretném billentyűkombinációra tenni), majd ott CTRL+ALT+Pluszjel lenyomása után kattintsunk az AllCapsre, majd az előugró Customize Keyboard ablakon adjuk meg, hogy milyen billentyűkombinációval szeretnénk ezt előhívni, aztán OK és kész is vagyunk.

szaztizenhat.jpg

szaztizenhet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr747819384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hankasid 2015.09.25. 08:44:47

7. ALT és bal egér gomb

Atzs · https://adatrendezo.hu 2015.09.25. 10:46:38

3. ponthoz:

A bal margó felett megváltozik az egérkurzor. EGY kattintás sor kijelölése, kettő a bekezdés kijelölése. Egy kattintás és az egér mozgatása lefelé: több sor kijelölése.

Javaslok még három pontot:

10.
CTRL + JOBBRA vagy BALRA: szavanként ugrik jobbra vagy balra
CTRL + LE vagy FEL: bekezdésenként ugrik jobbra vagy balra
CTRL + PGUP vagy PGDOWN: papír oldalanként ugrik le vagy fel, míg a sima PGUP vagy PGDOWN képernyőoldalanként
CTRL + HOME: egész dokumentum elejére
CTRL + END: egész dokumentum végére

Ugyanezek SHIFT-tel kijelölnek. Pl. adott ponttól mindent kijelölni a dokumentum végéig: SHIFT + CTRL + END

11.
Stílusok használata önmagában órákban mérhető spórolást okoz, erről OfficeGuru ír majd, ha akar. Ha már vannak stílusaink, akkor a Nézet szalagon bekapcsolva a navigációs ablakot bal oldalon megjelenik egy kattintható tartalomjegyzék.

12.
Ha már van egy kijelölésünk, akkor a CTRL lenyomásával ehhez új tartományt tudunk egérrel hozzájelölni.

13.
Az F4 billentyű megismétli az utolsó műveletet.

Norman Nailer 2015.09.25. 11:07:41

Kedvencem a Shift-F3 (Change Case). Ha véletlenül beragadt a Shift vagy a Caps Lock, nem kell kitörölni és újragépelni.
Működik az Outlookban és PowerPointban is (Excelben nem).

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.09.25. 11:09:11

A 3-as pont nem Word, nem Office, hanem Windows funkció.
Más alkalmazásokban is ugyanígy működik.

Norman Nailer 2015.09.25. 11:09:56

#7: a szabad kijelölés különösen akkor jön jól, ha pl. egy csomó sor elejéről akarunk ugyanannyi karaktert kitörölni (mondjuk mert beillesztés után telerakta space-ekkel)

Gukker 2015.09.25. 12:53:11

@Norman Nailer:
Az nekem is az egyik kedvencem. Ráadásul, ha nyomva tartod a shiftet és úgy nyomogatod az f3-at, akkor vált a kisbetű-nagybetű-minden szó nagy kezdőbetű közt!

Az egyik legdurvább word problémamegoldás egyébként, amivel találkoztam, az a láb/végjegyzet elválasztó vonal törlése/formázása:
1. Átmész piszkozat nézetbe
2. Hivatkozás fülön a lábjegyzeteknél bekapcsolod a megjegyzéseket.
3. Az alul megjelenő legördülő listából válaszd ki a Végjegyzeteket elválasztó vonalat.
4. Na _most_ lehet csak törölni/formázni.

Az eszem megállt, amikor először kellett.

Mészáros Laci 2015.09.25. 16:48:32

@Atzs:

pár év office után is tanulhat újat az enber :-)

a cikkből a + tab + tab, tőled pedig a ctr pgnd/pgup

köszi!

penumbra1984 2015.09.25. 19:10:37

@Gukker: Ó igen, ezt nekem is kellett, intenzív guglírozás után oldódott meg, letettem a hajam tőle. Ezt egy kissé hülyén programozták le Redmondban. :) Ha valaki még azt is elárulja, hogyan lehet törölhetetlen bekezdésjeleket törölni, illetve hogyan alakulnak azok ki egy dokumentumban (pl. ilyen végjegyzetelválasztó vonalak törlése után), akkor nagyon boldog leszek.

Pierr.Kardan 2015.09.25. 23:06:49

Kb. a felét ismertem, a felét nem.

A #7-esért nagy respect, azt nem ismertem, de nagyon hasznos!!!

(bár nem úgy működik, ahogy a postban van, hanem úgy, ahogy Hankasid írta, neki is köszönet!)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.26. 10:37:04

Még egy: ha lenyomjuk a SHIFT billentyűt, majd bármelyik betűt, akkor annak a betűnek a nagybetűs verziója jelenik meg. Így megspórolható a CAPS LOCK használata.

gigabursch 2015.09.26. 11:01:18

A java nem volt újdonság, de a többiért Köszi mindenkinek.

Egy kérdés.
Hogy lehet egy egész táblázatot pi-féllel elforgatni?
Tehát nem a cella szövegirányát, hanem a táblázatot.

Atzs · https://adatrendezo.hu 2015.09.26. 15:43:49

@gigabursch: Tegyük fel, hogy egy egész oldalas, inkább széles mint magas táblázatod van. Ebben az esetben:
Lapelrendezés, Töréspontok, Következő oldal a táblázat előtt és mögött. Így a táblázatod egy új szakaszba, külön lapra kerül. Ezt az egy szakaszt állítsd fekvő tájolásúra.

Még az oldalszámot is meg lehet oldani, ha nem alulra, hanem a lap szélére teszed. Ott szövegirány változtatás, méretezés és igazgatás kell még. Kicsit macerás, de megoldható.

gigabursch 2015.09.26. 17:47:40

Na pont ez a bajom, hogy az oldalszám, fejléc, lábléc értelmezhetetlenné válik. Gyakorlatilag csak kényszermegoldás áll rendelkezésre. Nálam a megoldás eddig az irányított beillesztés, enhanced képfájl, képforgatás vált be a legjobban. S épp a fej és lábléc autómata szétbarmolása miatt.

Atzs · https://adatrendezo.hu 2015.09.26. 18:25:26

@gigabursch: OK, tudok jobbat. Tedd be szövegdobozba a táblázatot. Ha kijelölöd a szövegdobozt, akkor a tetején van olyan "bogyó", mint a képeknél. Annál fogva az egész szövegdobozt tartalommal együtt tetszőleges szöggel el tudod forgatni.

Menüből a Formátum szalagra menj, miután kijelölted a szövegdobozt. A méretnél van a jobb alsó sarokban az a kis négyszögecske, amivel elő lehet hozni a párbeszédablakot. Ott találod az elforgatást.

Ezzel a módszerrel nem szúrja el a láblécet.

Mostanában nem volt rá szükségem. Régen úgy oldottam meg, hogy a táblázatnak kinyomtattam egy üres lapot lábléccel, aztán visszatettem a papírt és rányomtattam egy másik dokumentumból a fekvő formátumú táblázatot.

gigabursch 2015.10.01. 11:52:11

@Atzs:
Kipróbáltam. Amint elforgatom, minden rácsot áttabulátoroz és szöveggé alakít..

Mindenesetre köszi a tippet.

Atzs · https://adatrendezo.hu 2015.10.01. 11:57:37

@gigabursch: 2013-asban próbáltam. Elmentettem, újra megnyitottam. Úgy sem romlott el. Most épp 34 fokkal van elforgatva és ott van benne a gyönyörűen formázott táblázatom. Lehet, hogy korábbi verziókban nem megy.

gigabursch 2015.10.07. 07:48:12

@Atzs:
Köszi!

Akakor küzdök mégegyszer.

Én úgy csináltam, hogy szövegdobot, utána táblázat beilleszt, utána táblázathoz igazítottam a szövegdoboz méretét, majd forgattam és szétugrott.
De akkor még küzdök...

Dudukly 2017.01.03. 12:56:04

@Gukker: Ezer hála, hogy megosztottad ;)
süti beállítások módosítása