Office Guru

Az Office-család kevéssé ismert, sokoldalú tagja - OneNote

2016. január 17. - Office Guru

Az Office programcsomag egyik kevéssé ismert és használt (legalábbis ez az én benyomásom, cáfoljatok rá) modulja az indokolatlanul mellőzött OneNote, amely az egyik legegyszerűbb és legsokoldalúbb tagja az Office-családnak, hiszen használata roppant egyszerű, mégis tökéletes eszköz egy projektmenedzser, egy családi kasszát menedzselő háziasszony vagy egy, a házifeladatát osztálytársak segítségével megoldó diák számára is - de mindenki találhat benne használható funkciókat, így csak azt tudom írni: használjuk bátran! A következőkben néhány olyan lehetőséget fogok bemutatni, amely a OneNote rendszeres használói számára nem jelentenek újdonságot, de aki csak a program lilás ikonját ismeri, az biztosan kedvet fog kapni.

1. Használhat valaki mondjuk SnagItet, küzdhet simán a Printscreen Windows funkcióval, de használhatja a OneNote rendkívül jó képkészítő funkcióját is:

810.jpg

811.jpgEzt előcsalogathatjuk a Windows + Shift + S billentyűkombináció lenyomásával is, majd a képet a vágólapra vagy akár egy jegyzetbe (én így hívom a OneNote által készíthető Note-okat) is be lehet illeszteni. 

2. Ugyanígy készíthetünk hang- illetve videófelvételeket is a mikrofonunk illetve a kameránk segítségével, szóval ha mondjuk a projektünket menedzseljük, akkor videóban is felszólíthatjuk az érintett felelősöket, hogy siessenek befejezni feladataikat - és mivel jegyzeteinket a felhőn keresztül közösen használhatjuk az adott emberekkel, így ez az üzenet azonnal el is jut hozzájuk.

812.jpg

813.jpg3. Rendkívül hasznos funkció (hangsúlyozom, a fentieket és ezt is tudja más tool is, de ettől függetlenül ajánlatos barátkozni a OneNote-tal) a képekből a szöveg kinyerését egyszerűen lehetővé Copy Text from Picture funkció, amelyet a szöveget tartalmazó képen jobb gomb lenyomása után tudunk előcsalogatni:

814.jpg

815.jpg4. Megbeszéléseken sokan WORD-ben, draft e-mailban jegyzetelnek, de a OneNote erre is kínálhat alternatívát, hiszen Outlookból meghívható a OneNote jegyzete:

816.jpgÉs ide, már beütemezett megbeszélésnél bekerül az időponttól, helyszíntől kezdve a résztvevők névsoráig minden, amit tudni kell róla, utána pedig ezt már jóval könnyebb felhasználni egy megbeszélés összefoglaló elkészítéséhez.

5. Ami még jól jöhet a OneNote-ból, az az a funkció, amely lehetővé teszi, hogy mondjuk feladatlistánkat rádiógombokkal tudjuk elkészíteni, majd megosztani a projektünk résztvevőivel, akik aztán akár telefonjukon tudják a feladatokat pipálgatni és így folyamatosan jelzést kaphatunk adott napi-heti feladataink állásáról.

817.jpg

818.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr778279970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steelcommander 2016.01.18. 14:38:54

Pár éve már használom napi szinten a desktop, online és mobilverziót is. Alapjában véve meg vagyok vele elégedve, jobb mint az Evernote, már csak azért is mert a OneNote korlátlanul ingyenes. Mindezek ellenére néhány funkciót hiányolok; pl. a különböző szempontok szerinti sorba rendezést (ABC, stb.), jobb export import funkciókat, jobb együttműködést a többi alkalmazással (bár az Outlookkal ez kifogástalan), jobb weboldal mentést, mert a mostani webclipper szánalmasan rossz.
Ettől függetlenül ajánlatos kipróbálni. Jókat mosolygok, mikor a kollégák Word-öt használnak, a OneNote sokkal alkalmasabb ezekre a feladatokra.

Gukker 2016.01.18. 15:19:05

Az 5. pontnál amire gondolsz az nem rádiógomb, hanem jelölőnégyzet.

gigabursch 2018.07.16. 00:28:21

Belekerültem abba a helyzetbe, hogy kellett a szövegfelismerés - de nem találtam a régi, Office2003-ban lévő szövegfelismerőt.
Megtudta, hogy a OneNote ezt tudja, de nem boldogultam,

Alkalomadtán, ha lehetne kérni...
Előre is köszi.

Office Guru 2018.07.23. 20:52:13

@gigabursch: Pontosan mire is lenne szükséged? Milyen képből akarsz kivarázsolni szöveget?

gigabursch 2018.08.02. 13:27:41

@Office Guru:
Sima beszkennelt oldalakból.
süti beállítások módosítása