Office Guru

Érdekességek az Excel alapvetően haszontalannak gondolt funkcióinak világából

2016. január 21. - Office Guru

Alapvetően az Excelt mindannyian ismerjük és használjuk bizonyos szinten, valaki minden nap, valaki csak időnként, valaki magyarul, valaki angolul és még folytathatnánk ezt a felsorolást, de a lényeg, hogy a funkciók egy részét ismerjük, többé-kevésbé használjuk is, de hogy milyen egyéb funkciók vannak még a táblázatkezelőben, illetve egyes funkciók miért is vannak benne, azzal nem nagyon szoktunk foglalkozni - get the job done és go home. Ebben a posztban most azon fogok kicsit gondolkodni, hogy egyes funkciókra egyáltalán mi szükség volt az Excelben és nem azért, mert amit tudnak azok felesleges dolgok lennének, hanem egyszerűen nehéz elképzelni, hogy milyen piacra, milyen céllal kerültek kiválasztásra a modulba.

Az örök példa, amit ebben a témában egy beszélgetés során fel szoktam hozni, a BAHTTEXT formula, ami nem mást tesz, mint a paramétereként megadott számot thai szöveggé alakítja, hozzáadva a baht jelet, ami konkrétan a thaiföldi pénznem. Biztos, hogy voltak akik üdvözölték anno ennek a formulának a beépítését a programba (2002 óta benne van már!), de a többség valószínűleg máig nem érti, hogy miért van benne ez a funkció, miközben mondjuk angol szövegre nem lehet konvertálni, sőt nincs például NUMBERTEXT funkció sem, ami számot konvertálna szöveggé.

900.jpgDe akkor miért van benne a BAHTTEXT? Sokan sokféleképpen gondolkodnak erről, de több bennfentes is utalt rá, hogy valószínűleg az Excel programozói voltak oda a thai kajáért és ennek a funkciónak a kidolgozásával igyekezték saját rendeléseiket megkönnyíteni. Aki nem hiszi, járjon utána...

Szintén lehetne elmélkedni a CONCATENATE függvény létjogosultságán a & karakter létezése kapcsán, hiszen & segítségével jóval gyorsabban lehet összefűzni cellák tartalmát, mint a függvényben, ráadásul a formula csak 255 paramétert képes kezelni, amilyen korláttal az & nem büszkélkedhet.

De akkor mi lehet a magyarázat? Itt azért elvileg van mihez nyúlni, hiszen nagyon régi Excel-verziókban az & karakter segítségével történő összefűzésnél, ha számokat és szövegeket is össze akartunk fűzni, akkor előfordultak hibaüzenetek, ráadásul VBA-ban is okozhat gondot a változó utáni azonnali & karakter.

Biztos lenne, aki az arab (egyébként eredetét tekintve inkább indiai) számokból rómait varázsoló ROMAN függvényt is felhozná egy ilyen csevegés során, de ennek hasznosságát azért nem szabad teljes mértékben megkérdőjelezni, hiszen elképzelhető olyan dashboard bármilyen környezetben, ahol ilyenre szükség lehet.

Ugorjunk viszont egy kicsit komplexebb formulák felé, amelyek közül a mai posztban az SQRTPI-t járnám kicsit körbe, mert ennek létezése is eléggé elgondolkodtató, még matematikus körökben sem gondoltam eredetileg, hogy gyakran jöhet olyan helyzet, ahol Excelben egy szám és a PI szorzatának négyzetgyökére lenne szükség - pedig az SQRTPI pontosan ezt tudja.

901.jpgDe akkor hol és mire használhatják ezt napi rendszerességgel? Ha nem is rendszeresen, de bizonyos esetekben, ha valamiért Excelben szeretnénk felvázolni a normális eloszlású adataink görbéjét egy koordináta-rendszerben, akkor a megfelelően elegáns görbe kialakításához értelemszerűen a görbe alatti területet is pontosan kell meghatározni - ez pedig alapesetben PI négyzetgyöke lenne. És itt jön be majd egy-két szorzás is a képbe a megfelelő ív kialakítása érdekében, azaz elképzelhető, hogy a SQRTPI is kapóra jön nekünk.

Persze ezek csak az én elmélkedéseim voltak, korábbi tapasztalatok és olvasmányok alapján, ha valaki megcáfolna vagy esetleg jobb magyarázattal rendelkezik, az jelezze nyugodtan.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr1008300264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atzs · https://adatrendezo.hu 2016.01.22. 09:02:21

Szia!

Félreérthető kicsit amit írtál. Minden eloszlás sűrűségfüggvénye alatti terület 1, mert Integrál -végtelentől végtelenig f = P(-végtelen<X<végtelen) = 1 ahol f az X valószínűségi változó sűrűségfüggvénye. Gyök pi "csak" az exp(-x^2) integrálja.

Ha ki akarom rajzoltatni a normális eloszlást, arra ott a NORM.ELOSZLÁS függvény, az tud eloszlásfüggvényt is meg sűrűségfüggvényt is. A korábbi verziókban NORM.ELOSZL volt a függvény leánykori neve.

A gyök pire szerintem az a magyarázat, hogy egy programozó büszke rá, hogy legalább numerikusan meg tudta oldani a kör négyszögesítését. ;-)

Mészáros Laci 2016.01.22. 10:17:14

régebbi excelben volt valami beépített egyszerű repülésszimulátor is, a bahttext annál kicsit visszafogottabb :)

dr. mesterséges színezék 2016.01.22. 11:37:33

A CONCATENATE() egy ritka esete annak, hogy a MS valamilye valamit ugyanúgy (is) csinál, mint amire egy máshonnan odatévedő júzer a máshol szerzett tapasztalatai alapján számít.
Az &-jel nagyon nem ilyen, ha mégoly kényelmes is.

Magára valamit adó adatbáziskezelő/programnyelv is megvalósítja a függvényt (esetleg más néven) akkor is, ha létezik rá shortcut valamilyen operátor képében.

shred 2016.01.22. 14:53:38

@Mészáros Laci: a repülőszimulátort a google térképben is elrejtették:)

Faby 2016.01.22. 15:19:48

Kedves Office Guru!

Tökjó a blog, tök jó, hogy rátaláltam, el is mentettem kedvencek közé.
De!
Lehetne, hogy a paraméterek, függvények magyar megfelelőjét is beírnád (akár zárójelben is)?
Ugyan a BAHTTEXT -t második próbálkozásra meglett magyarul (BAHTSZÖVEG), de sokszor nem ennyire egyértelmű.
Munkahelyi és otthoni környezetben is magyarul használom a számítógépet, így szoktam meg, jól jönne, ha meglennének a magyar megfelelők is. Pl a CONCATENATE csak sejtem, hogy az ÖSSZEFŰZ.

Üdv

Office Guru 2016.01.22. 19:11:15

@Atzs: Köszönöm az egzakt kiegészítést.

delkreta 2016.01.22. 20:04:34

Ez a link a függvénynevekről nagyon jó! Köszi!
süti beállítások módosítása