Office Guru

Átlagot mutató vonal 1 perc alatt Exceles grafikonba

2016. február 01. - Office Guru

A mai posztban ismételten csak olvasói kérdéssel folytatnám, ami alapvetően egyszerűnek tűnő kérdés, de azért valószínűleg egy rövid ideig mindenki elgondolkodik rajta, hiszen talán nem annyira gyakran felmerülő problémáról van szó. A megoldás, amit felvázolok, elképzelhető, hogy nem a legjobb, de mindenképpen a legegyszerűbb és Excelben minden esetben a legegyszerűbb út felé kell igyekeznünk, hiába mutatna mondjuk szépen egy VBA-val megbolondított munkalap.

Szóval a kérdés az lenne, hogy hogyan tudunk egyszerű diagramunkra egy átlagot mutató vonalat varázsolni, amely megmutatja értékeink átlagos értékét?

Adott a következő kis táblázat, amely az egy hónapban megoldott problémás kérdések számát jelentené:

990.jpgElső lépésként a Ribbonunk Insert fülének Charts szekciója alól szúrjunk be mondjuk egy egyszerű vonalas pontdiagramot:

991.jpgKicsit formázzuk meg a tengelyeink értékeit, távolítsuk el például a segédvonalakat, de tényleg mindenkinek a saját képzeletére van bízva, hogyan tupírozza fel a kis grafikonját:

992.jpgEzután én szimplán beszúrtam egy oszlopot a táblázatunk mögé, Átlag címszóval és ebben az oszlopban minden cellába az AVERAGE függvény felhasználásával értékeink átlagát fogom beírni:

993.jpgHa ezzel megvagyunk, akkor jelöljük ki a diagramunkat egy egyszerű belekattintás segítségével:

994.jpgLépjünk a Ribbonunkon megjelent Chart Tools fülek közül a Design alatt található Data szekcióba, ahonnan a Select Data paranccsal hívjuk elő az ábránk alapadatait megmutató kis ablakot:

995.jpgÉs itt a Chart data range mező alatt bővítsük ki diagramunk adatterületét a pluszban hozzáadott Átlag oszloppal is:

996.jpgNincs más hátra, mint a legtöbb diagram lelkének számító formázgatás, én például a mostani esetben eltávolítottam a markereket a vonalamról, megvastagítottam, kicsit módosítottam a címen, de bármit megtehetünk, amiről úgy gondoljuk, hogy a jobb eladhatóságban a segítségünkre lehet.

997.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr688346610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2016.02.02. 15:56:42

A legjobb tanacs: ne használjunk Ms Office termeket. De most komolyan ezt ki kérdezte? Óvodát kijárta mar?

roqfort 2016.02.02. 21:36:09

Szerintem hasznos volt, köszi érte!
süti beállítások módosítása