Office Guru

Két egyszerű, ám hasznos Excel-lehetőség: a kamera és a karakterszám szerinti szűrés

2016. április 28. - Office Guru

A mai posztban ismét csak visszatérek a különféle kérdések megválaszolásához, ezúttal két egyszerűbb táblázatkezelős funkció bemutatására kerül sor, és bár biztos vagyok benne, hogy sokak számára már ismertek, remélem lesz olyan kedves Olvasó, akinek sikerül segíteni vagy saját feladata megoldásához ötletet adni.

Első kérdés: Lehet-e Excelben karakterszám alapján szűrni?

A válasz röviden igen, ráadásul nem is kell hozzá trükközni, a megoldás ott van leírva a Custom AutoFilter funkció formján. A következő táblázaton fogom bemutatni, hogy is kell ezt megtenni:

t01_1.jpgA szűrő beszúrása után lenyitjuk a lehetőségek kis ablakát, ahol a megszokott opciókat láthatjuk, de mi most ezeket hagyjuk és menjünk a Text Filters alatt található Custom Filter menübe:

t02_1.jpgÉs itt látjuk is a fentebb már említett funkcióleírást, kérdőjelek használatával a karakterszámra tudunk szűrni - annyi kérdőjelet használjunk, ahány karakterről beszélünk, lehet egyenlőséget vagy akár kisebb-nagyobb feltételt is megadni.

t03_1.jpgCsillag használatával pedig karaktersorozatokat tudunk helyettesíteni, ergó töredékekre is tudunk szűrni, azaz például olyan szavakra, amelyek tartalmazzák az "office" szócskát mondjuk.

Második kérdés: Hogyan és mire használható a Camera funkció Excelben?

A hogyan kérdésre egyszerűbb megadni talán a választ, hiszen mindössze három lépés elég hozzá, hogy használjuk ezt a funkciót. Első lépésként az Excel Options alatt vagy a Customize Ribbon menüvel a Ribbonra, vagy a Quick Access Toolbar menüvel a QAT-re tegyük ki a Camera alkalmazást.

t05_1.jpgHa megvan:

t06_1.jpgAkkor már csak használni kell, jelöljük ki azt a tartományt, amit le szeretnénk fényképezni, majd kattintsunk a kis fényképezőgép ikonra:

t07_1.jpgEzután pedig már csak azt kell meghatározni, hogy hova illesszük be az elkészült fényképet, amit aztán méretezhetünk, formázhatunk és mozgathatunk.

t08.jpgMire használhatjuk? Alapvetően én eddig főleg dashboardoknál használtam, ahol például egy legördülő menüből kiválasztott lehetőség alapján jeleníthettük meg a kis képünket, de egyszerű vizualizációra is használható eredmények prezentálásakor. Sőt akár ennek segítségével az egyébként elég küzdelmes úton kinyomtatható anyagokat is be tudjuk egyetlen lapra varázsolni. Ha esetleg valakit bővebben érdekelne a Camera funkció, az jelezze kommentben és szentelek neki egy külön posztot.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr488671436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtomCamel 2016.04.29. 07:37:20

Hali!

Engem érdekelne a camera funkció! :-)
De kösz ezt a posztot is! :-)
süti beállítások módosítása