Office Guru

Egy régóta ismert kis Excel-bug avagy az Undo funkció megroppantása

2016. május 02. - Office Guru

Nem tudom, hogy a következő problémának már van-e megoldása valamelyik frissítésben, egyáltalán probléma-e, de akárhogy is legyen, a következő kis Excel-történetet akár bugnak is nevezhetjük, amely bár senki életét nem fogja megkeseríteni, egy kis munkaközi szünetben azonban talán jól eladható kis sztori. Excel 2013-ról beszélünk.

Adott a következő apró tábla (de lehet bármilyen táblázat, a hiba reprodukálható):

b01.jpgJelöljük ki mondjuk az ötös sort és jobb gomb lenyomása után a menüből válasszuk a Cut (Kivágás) funkciót:

b02.jpgSzépen el is kezd a villogó keret futkározni a sorunk körül:

b03.jpgKattintsunk a hetes sorra majd a jobb gomb ismételt lenyomása után illesszük be a kivágott sorunkat (Insert Cut Cells):

b04.jpgMeg is történik a csere:

b05.jpgEzután nyomjunk egy Undot, hogy visszalépjünk egy lépést a történetben:

b06.jpg

Ekkor hol is tartunk? A kivágásra ítélt ötös sorunk elvileg ott van a vágólapon, tehát bárhova máshova beilleszthetnénk.

Próbáljuk meg most mondjuk a hatos sor fölé beszúrni:

b07.jpgOppá, nem történt semmi!

b08.jpg

A hibát egyébként más táblázatoknál, más parancsoknál is elő tudjuk csalogatni, szimpla cellák kivágásánál majd beillesztésénél vagy akár formátumok másolásánál is.

Mindenesetre annak érdekében, hogy azért tényleg valami hasznos is kikeveredhessen ebből a posztból, a végére álljon itt egy rövid kérdés megválaszolása, amely nagyjából arról szól, hogyan tüntessük el az Excel és egyéb Office-programok standard, template választós bejelentkező képernyőjét:

b09.jpgNyomás az Excel Optionsbe, ahol a legelső, a General fül alatt, legalul a Start up options szekcióban találjuk a megoldást, a Show the Start screen when this application starts opciónál kell kivennünk a pipát:


b10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr738681664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2016.05.03. 16:17:32

Nálam tuti beakadna a folyamat, mert az Excel villámgyorsan elfelejti, amit a vágólapra másoltam. Erre van valami megoldás? ha Ctrl-C után nem illesztem be azonnal a tartalmat, hanem esetleg kattintok még valahova, már nem reagál a Ctrl-V-re.

tobias2 2016.05.03. 16:24:57

Az Excel 2016-ban kijavították.

Norman Nailer 2016.05.03. 16:36:08

@Treff Bubi: ez nem bug, ez feature. Explicite igazából nem láttam leírva, de az Excelnek tulajdonképpen két vágólapja van:
Az egyik akkor működik, amikor cellán belül jelölöd ki a tartalmat (pl. F2-vel belemész) - ez utána úgy működik, mint minden rendes programban, akárhányszor beillesztheted, csinálhatsz mást közben, akkor sem felejti el, stb.
A másik akkor működik, amikor egy vagy több cellát egészben jelölsz ki (ezt mutatják a "masírozó hangyák") - ez rögtön "elfelejti" a kijelölést, ha mást kezdesz el csinálni, vagy ha pl. Enterrel illeszted be (Ctrl-V-vel többször is lehet).

ubu1a 2016.05.03. 20:06:13

@Norman Nailer: Így van, az Excel nem a szokványos módon kezeli a Windows vágólapot. Ez nagyon régi örökség, már Windows 3.1 és hozzá tartozó Excel verziók idejében (kb. '90-es évek közepe) is így volt.
A relatíve nagy adatmennyiség lehetősége miatt találhatták ezt így ki. Nem ez az egyetlen ilyen program: például az Adobe Audition sem teszi a Windows vágólapra a kijelölt zenei részletet (akár több száz megabyte), ha a szokásos vágólap kezelő billentyűkombinációkat nyomkodjuk, hanem csak megjegyzi, hogy mivel dolgozunk éppen.

ubu1a 2016.05.03. 20:20:41

@tobias2: Excel 2013-ban is "javították" már bizonyos értelemben. Már persze, ha ezt javításnak lehet nevezni.
Itt ezt úgy kell érteni, hogy a visszavonáskor nem csak a kivágott cellák kerülnek vissza a régi helyükre, de újra megjelenik a kijelölt terület körül a futó szaggatott vonal. Így újra beilleszthető (mondjuk máshová), amit kivágtunk. De ismét csak egyszer. Amíg a beillesztést meg nem tesszük, Windows vágólapon is elérhető az adattartalom, más alkalmazásokba is be lehet illeszteni. De ha az Excelben megtörténik a beillesztés, az adat a szaggatott vonalakkal együtt a Windows vágólapról is eltűnik.
süti beállítások módosítása