Filterek alkalmazása slicereken Excelben

2016. július 20. - Office Guru

Valószínűleg a legtöbb látogató tisztában van az Excelben a slicerek jelentőségével, azok hasznosságával, így egyszerű használatuk bemutatásával nincs is igazán értelme vesződni, amiért ezt most mégis megteszem röviden, az az a tény, hogy még többet ki lehet ebből hozni annál, mint ahogy sejtenénk.

A következő hosszú, az összes magyar települést tartalmazó listát fogjuk példaként felhasználni:

slicer1.jpgTehetnék bele több oszlopot is, de a lényeg megértéséhez alapvetően elégséges lesz ennyi. Szóval első lépésként készítünk egy egyszerű Pivot-táblát:

slicer2.jpgErre aztán szúrjunk be egy Slicert az Insert ribbonfül Filters szekciójában található Slicer menüpontból:

slicer3.jpgAhogy látjuk, szépen meg is van az eredményünk, de ez a slicer már önmagában is rendkívül hosszú, nagyjából semmit nem nyertünk vele:

slicer4.jpg

slicer5.jpgDe ne essünk kétségbe, van arra mód, hogy egy slicerre egy másik slicert ráhúzva, kialakítsunk egy "slicer-szűrőt".

Ehhez lépjünk kicsit vissza az eredeti táblához, szúrjunk be egy oszlopot, amelybe a Település oszlopunk első betűjét tegyük - erre használhatunk többféle függvényt, én most a MID formulát alkalmaztam.

slicer6.jpgEzután visszalépve a Pivothoz, a Pivottable Tools Analyze ribbonfül alatt válasszuk a Change Data Source funkciót és terjesszük ki a pivotunk forrásadatának területét:

slicer7.jpg

slicer8.jpgEzután pedig a Slicer menüpontból szúrjunk be egy Slicert a kezdőbetűkre is:

slicer9.jpgAz eredmény magáért beszél, a kezdőbetűkre kattintva a Település slicer már magától szűrésre kerül, tehát jóval kisebb listával kell dolgoznunk:

slicer10.jpg

slicer11.jpgÉrtelemszerűen tekintsünk el most példám egyszerűségétől, a valódi értékét ennek a megoldásnak jóval komplikáltabb táblák esetén tudjuk értékelni igazán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr268904108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.