Office Guru

Semmi extra különlegesség: egy alap, dinamikusan frissülő Gantt-diagram

2016. szeptember 17. - Office Guru

Hihetetlen, de tényleg igaz: a projektmenedzsmentben a mai napig rendszeresen alkalmazott Gantt-diagram első verzióját még a 19. században készítették el, ezt tökéletesítette aztán a névadó amerikai Henry Gantt még a 20. század elején az I. világháború alatt.

Gantt-diagram készítési technikákkal tele van az internet, mégis a mai poszt egy ilyen diagram rendkívül egyszerű elkészítési módjáról fog szólni, felelevenítve egy-két, talán már régen elfelejtett technikát - hiszen Ganttot lehet elég egyszerűen, szimplán cellák kiszínezésével is csinálni. De most értelemszerűen nem így fogunk tenni, egy egyszerű diagramot használunk a megfelelő cél elérésére, hiszen az bármikor updatelhető a későbbiek során.

Kezdjük is a leginkább megszokott kiinduló táblájával a Gantt-diagramnak:

gantt1.jpgA dolgozók neve helyett nyugodtan képzelhetünk/írhatunk projektszakaszokat is, a lényeg úgyis a dátumokban rejlik. Ezután egy teljesen egyszerű és még üres Stacked Bar diagramot szúrjunk be a munkalapunkra az Insert Ribbonfül Charts szekciójából:

gantt2.jpgKattintsunk jobb gombbal az üres diagramunkon és válasszuk a Select Data menüpontot:

gantt3.jpgA felugró ablakban értelemszerűen az Add gomb segítségével adjunk adatokat a charthoz, méghozzá úgy, hogy a Series neve az Oktatás kezdete cellánk (tehát az elnevezés), míg az értékek az oktatás kezdetét jelző időpontok cellái legyenek:

gantt4.jpgTegyük meg ugyanezt egy másik adatsorral is, ez pedig legyen az Időtartam oszlopunk - az Időtartam elnevezés lesz a Series neve, az értékek pedig értelemszerűen a napok, hónapok stb.:

gantt5.jpgMaradva még mindig a Select Data Source ablakban, az Y tengelyünkre varázsoljuk rá az adott kolléga, feladat, projektszakasz nevét, szimplán az Edit gombra való kattintással majd az érintett cellák kijelölésével:

ganttx.jpg

gantt7.jpgEzután jön az egész történet kulcsa, kattintsunk a kék adatsorunkra a diagramban (vagy arra, amelyik a kezdés időpontját mutatja), majd jobb gombbal való kattintás után Format Data Series:

gantt9.jpgA jobb oldalon felugró formázási lehetőségeknél a kitöltést és a keretet is tüntessük el:

gantt11.jpgEzután már csak az marad, hogy formázgassuk a megmaradt adatsort, ahogy szeretnénk - a gap növelésével a különböző sorok között, a méret növelésével, csökkentésével stb.:

gantt12.jpgÉs ezzel készítettünk is egy iszonyúan egyszerű (ez hangsúlyozandó, hiszen komplexebb projektek esetén ez bőven nem lesz elég semmire) Gantt-chartot, amelynek előnyei mellett van egy hátránya is: túl lelkes projektkezelők akár túl is lőhetik a célt és valami olyan komplex dolog születhet belőle, aminél egy manuálisan összerakott apró tábla is többet érhet. A Gantt erőssége igazából más projektmenedzsment eszközzel (és mondjuk automatizmussal) kombinálva adja ki magát és ilyen eszközöket a továbbiakban is szeretnék majd megmutatni.

gantt13.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr9311716171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodor Tamás János · https://www.tfodor.hu 2019.07.18. 20:14:18

Kifejlesztettem egy Excel sablont, melynek jellemzői a következők::
a projekt feladatait, azok kezdő dátumát és időtartamát megadva a Gantt diagram automatikusan elkészül,
a tevékenységek közötti kapcsolatok nyilakkal jelölhetők,
az előrehaladás %-os bevitelével a Gannt diagram azt is megjeleníti,
a lejárt határidők piros színnel jelennek meg,
tervezhető fázisok, alprojektek száma: 5,
projektekhez tartozó feladatok száma: 30,
időhorizont: 3 év,
napi,heti, dekád vagy havi nézet,
a havi nézet az országos pályázatoknál megkövetelt formában is tervezhető,
felesleges sorok és oszlopok egyszerűen törölhetők,
nyelv: magyar vagy angol.
Elérhető: www.tfodor.hu/gantt.html
süti beállítások módosítása