Office Guru

Két könnyed kérdés az Office szövegszerkesztőjéhez kapcsolódóan

Avagy Boldog Új Évet Mindenkinek!

2017. január 01. - Office Guru

Az új év első posztjában olvasói kérdések megválaszolására kerül sor ismét, amelyek most a Wordhöz kapcsolódnak, megtörve ezzel a posztok között uralkodó, elég erős Excel-hegemóniát. Szóval az első kérdés (amelyet közben a kérdés feltevője is megválaszolt magának) az volt, hogy hogyan lehet egy Word dokumentum láblécében (Footer) több oszlopban információkat elhelyezni, mondjuk bal oldalon dátum, középen oldalszám, jobb oldalon pedig valamilyen szöveg.

Az első megoldást az Insert ribbonfül alatt található Header & Footer szekció Footer menüje rejti, egyszerűen csak háromoszlopos láblécet kell beszúrnunk:

footer1.jpgAzt meg ugyebár már tudjuk, hogy a szintén Insert ribbonfülről elérhető Header & Footer vagy Text szekciókból automatikusan tudunk beszúrni mai dátumot, oldalszámot, aláírást stb.:

footer2.jpgInnentől kezdve pedig már adott, hogy mit is kell tennünk:

footer3.jpgEgyszerűen csak töltsük ki értelemszerűen az oszlopainkat.

De tegyük fel, hogy nem háromoszlopos láblécet szúrtunk be (vagy szúrtak be nekünk) - ekkor sem kell megijednünk, hiszen a legalapabb Footert beszúrva:

footer4.jpgEgyszerűen csak a bal oldalra szúrjuk be a dátumot, majd TAB-bal lépegessünk a megfelelő helyre, hogy a további információkat is be tudjuk szúrni.

footer5.jpgA másik kérdés, ami felmerült, a képaláírásokra vonatkozott, azaz hogyan lehet egy képhez a képnél jóval hosszabb szöveget beszúrni, mint képaláírás.

Adott a képünk, majd a References ribbonfül alatt található Captions szekcióból kattintsunk az Insert Caption funkcióra:

footer6.jpgItt vigyük be a szükséges információkat:

footer7.jpgÉs kész is vagyunk:

footer8.jpgÉrtelemszerűen nincs különbség aközött, ha ez a kép egy táblában vagy simán csak a szövegünkben szerepel, az Insert Caption mindig segít:

footer9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2812088663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gukker 2017.01.02. 15:09:00

Hát ezek tényleg elég könnyedek voltak. :)
A második problémát viszont nem értem. Mi az, hogy "hogyan lehet egy képhez a képnél jóval hosszabb szöveget beszúrni, mint képaláírás"? A képaláírás az képaláírás. Vagy abszolút kezdőként csak begépelsz oda valamit, akkor meg úgy formázod ahogy akarod, vagy feliratként szúrod be, és az lesz amit írtál. De mi az hogy "jóval hosszabb szöveget beszúrni, mint képaláírás."?

Office Guru 2017.01.02. 21:13:22

@Gukker: A kérdés elvileg (remélem jól értelmeztem:) ) arra irányult, hogy hogyan lehet egy táblázatba olyan képaláírást beszúrni, ami jóval túlnyúlik a kép szélességén - akár mindkét irányban.
süti beállítások módosítása