Office Guru

Módszerek Pivot-táblák Értékoszlopaiban való szűrésre

2016. augusztus 31. - Office Guru

Teljesen átlagos Pivot-táblákkal való ügyködéseink során könnyedén belefuthatunk olyan kérdésekbe, amelyeknek válaszai elsőre triviálisnak tűnhetnek, pedig mégsem azok. Ilyen például az itt már korábban megvitatott Pivot-tábla alapbeállítás, azaz értékeink alapból történő összegzése, amelyre nem is sikerült túl jó megoldást találnunk (itt az eredeti poszt) vagy itt van a mai posztunk témája, a Pivot-táblánk Value oszlopában való szűrés kérdése.

Adott tehát egy adathalmazunk:

ballada1.jpgEbből készítsünk most egy egyszerű Pivot-táblát, semmi extra, csak amit feltehetően rendszeresen csinálunk:

ballada2.jpgPéldánkban most nincs nagy jelentősége a Pivot-felépítésének, egyszerűen szükségünk van egy Value oszlopra is, ami jelen esetben az elköltött ausztrál dollárok értéke lesz falvakra lebontva:

ballada3.jpgÉs itt jön a poszt tényleges kérdése, azaz hogyan tudunk a Pivotban úgy szűrni, hogy kilistázzuk a 215-nél nagyobb értékeket például. A Pivot alapból Value oszlopban nem kínál fel nekünk szűrési lehetőséget:

ballada4.jpgA Ribbonunk Data fülének Sort & Filter szekciójából tudunk szűrőt varázsolni a Value oszlopra is és így simán elérhetjük azt, amit akarunk:

ballada5.jpgItt már mehet a szűrés a megszokott módon, kisebb, nagyobb, átlag stb. feltételek mellett listázhatjuk értékeinket.

ballada6.jpgViszont érdemes próbálgatni a Pivot által alapból felkínált szűrőre kattintva a Value Filters opciót is, mert ennek segítségével a Row címkékhez tartozó értékekre vonatkozó szűréseket tudunk beépíteni:

ballada7.jpgCsak egy a sok példából, a Value Filters segítségével könnyedén tudunk kisebb-nagyobb szűréseket végrehajtani a Value oszlop tartalmán, ami jelen példánk esetében talán nem egyértelműen mutatja meg hasznosságát, hiszen most Dátum szerint már csoportosítunk (Group) egyet a Pivotban és így a Subtotalra megy a szűrésünk, de ha nem csoportosított oszlopon szűrünk, akkor simán megy soronként a dolog. Ráadásul működik count és sum együttes használata esetén is (mi választhatjuk ki, mire szűrünk), sőt Column Labelre is rá tudjuk dobni, akkor pedig függőleges Total értékekre is szűrhetünk.

ballada8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5211666886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása