Office Guru

Conditional Formatting előfordulások száma szerinti megkülönböztetésre

2017. január 15. - Office Guru

Mai olvasói kérdéses posztomban egy néhány lépésben megoldható Conditional Formatting lehetőséget fogok megmutatni, amely a korábbiakhoz hasonlóan remélhetőleg mások számára is hasznos lehet majd. A kérdés nagyjából úgy szólt, hogy rá lehet-e venni a feltételes formázás ismétlődő formázási eszközét, hogy a különböző számú előfordulások között is különbséget tegyen.

Ha pontosan ezt az eszközt nem is tudjuk rávenni erre a feladatra, a Conditional Formatting magában lehetőséget ad arra, hogy bármennyi előfordulás között különbséget tegyünk, a mostani példámban a kétszer illetve háromszor előforduló értékekkel fogom ezt megmutatni.

Adott ez a tábla:

condformat1.jpgAz a cél, hogy a kétszer megjelenő megyéket kékkel, a háromszor megjelenőket zölddel jelölje meg a feltételes formázási eszköz. Ezt fel is véstem a munkalap jobb oldalára, hogy dinamikus hivatkozási lehetőséget adjak magamnak:

condformat2.jpgA megoldást egyébként Conditional Formatting esetén is a COUNTIF függvény rejti, amely az első paramétereként megadott tartományban megszámolja, hogy a második paramétereként szereplő érték hányszor fordul elő:

condformat3.jpgAhogy látjuk, meg is van szépen az eredmény, amely szerint Baranyát, Hevest és Vast kellene majd a feltételes formázásnak is kijelölnie:

condformat4.jpgJelöljük ki a táblában értelemszerűen azt a tartományt, ahol többszörös előfordulást keresünk (ez lehet akár a bevétel is), majd a Home ribbonfülön a Styles szekcióban nyomjunk a Conditional Formatting funkcióra és válasszuk a New rule menüpontot:

condformat5.jpgItt pedig a Use a formula to determine...szabálytípust kell kiválasztanunk, majd a formula sorba a következőt kell megadnunk:

=COUNTIF($A$2:$A$15,A2)=$K$3

Azaz ha a COUNTIF vizsgálata (ahogy az előbb is láttuk) olyan eredményre jut, amely megegyezik a K3 cellában lévő számmal (jelen esetben ez most kettő), akkor a Format menüpont alatt beállítható formázást hajtsa végre az érintett cellákon:

condformat7.jpgUgyanezt toljuk rá a hármas előfordulásra is:

condformat8.jpgÉs kész is vagyunk!

condformat9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr6612127747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.21. 23:15:02

ez akár a gyakori van egy lista, benne valahol egy ismétlés, hol a fenébe problémára is egy megoldás (persze nem tudom 100000 sorra hogy fut le)

nem pontosvessző kell a 2 paraméter közé - magyar excel?
=DARABTELI($A$1:$A$25;A1)>1
süti beállítások módosítása