Office Guru

Egy tájékoztató üzenet és magyarázata

2018. június 09. - Office Guru

A következő írásban egy nem túlságosan fajsúlyos, ám annál idegesítőbb Exceles-problémát fogok több oldalról körbejárni, amelyhez az apropót az adja, hogy a napokban én is jópár percet töltöttem a következő üzenet körüli kérdésekkel. A kiinduló helyzet szerint kezünkbe kerül egy Excel-fájl, amelyben dolgozunk, frissítünk cellákat stb., majd amikor menteni szeretnénk, a következő üzenettel szembesülünk:

capture1_2.JPGAhogy látható, ez nem hibaüzenet, hanem egy tájékoztatás, ami arra hívja fel a figyelmünket, hogy a fájlunkban olyan személyes adatok lehetnek, amelyet még a Document Inspector sem tudna eltávolítani (már persze ha lefuttatnánk). Miután a Document Inspector futtatását (és találatainak törlését, figyelembe vételét) a felhasználók többsége nagy ívben elkerüli, ezért az első gondolatunk biztosan az, hogy hol lehetne ezt az üzenetet kikapcsolni. Nos, Excel ribbonunk File fülére kattintva válasszuk az Options menüpontot, azon belül pedig a Trust Centert és a Trust Center Settings gombot:

capture5_2.JPGItt a baloldali menüsoron legalul bújik meg a Privacy Options, amely lap közepén található a Document-specific settings szekció:

capture2_2.JPGItt vegyük ki a pipát a "Remove personal information..." lehetőség kockájából és garantáltan nem jelenik meg többé a fenti üzenet. Persze ezzel vállalunk is egy kis kockázatot, hiszen így már figyelmeztetésünk sem lesz, hogy esetleg személyes adatok maradnak a fájlunkban (szerző neve stb.) - ami a mai GDPR-tól sújtott vérzivataros időkben fontos kérdés is lehet.

Alapvetően tehát ha nem nagyon érdekelnek minket bizonyos személyes információk a fájljainkban és az sem zavar mondjuk, hogy felhasználóink megtudják, hogy mi készítettünk egy bizonyos fájlt, akkor a fent említett a legjobb megoldás kétség nélkül.

Viszont ha óvatosabbak akarunk lenni, akkor van egy másik út is. Alapvetően ugyanis ez az üzenet akkor jön elő, ha lefuttattuk a Document Inspectort a fájlon (ezt a File ribbonfül Info menüjében tudjuk megtenni), ahol a futtatás után látjuk is, hogy mi a probléma:

capture4_2.JPG

capture3_2.JPGÉs ahogy látjuk, az Excel maga esélyt is kínál arra, hogy másképp oldjuk meg a kiinduló problémánkat az üzenettel, ugyanis ha az előző képen látott "Allow this information to be saved in your file" funkciót választjuk az Inspect után, akkor onnantól kezdve már többé nem jelenik meg a fenti üzenet - úgy, hogy közben a Privacy Options alatt a pipát nem is bántottuk.

De akkor sem kell megijedni, ha a poszt olvasása közben benézünk az Excel Privacy Options menüpontjába és azt látjuk, hogy az első megoldásként felkínált "Remove personal information..." lehetőség egyáltalán nem is aktív:

capture6_2.JPGEz ugyanis azt jelenti, hogy még nem is futott Document Inspector a fájlon, tehát nem fogunk figyelmeztető üzenettel szembesülni sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2214035848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása