Office Guru

Egy újabb Excel-kalkulációs hiba, ami valójában nem is az

2016. szeptember 27. - Office Guru

A mai írás témája egy alapjában véve igen érdekes ám nem túlságosan létfontosságú kis Excel-elmélkedés lesz, amely az ezen blog hasábjain már többször kínpadra került kalkulációs pontosság egyik újabb furcsa, ám magyarázható megnyilvánulását fogja körbejárni. Jómagam eme problémával az Excellel töltött pályafutásom során mindösszesen egyszer találkoztam éles helyzetben, úgyhogy valószínűleg sokak számára teljesen ismeretlen is lesz a kérdés.

A problémát elég egyszerűen látni fogjuk, ha megnézzük a lenti képet:

sum1.jpgÉs a fenti felvetés nem csak ennél az egyszerű példánál merülhet fel, hasonlót könnyedén tudunk előállítani pozitív és negatív számok papíron nullát eredményező összesítésével is.

A legjobb az egészben viszont az, hogy ez nem hiba, az egész viselkedés az Institute of Electrical and Electronics Engineers eredetileg kizárólag villamosmérnököket később aztán már informatikusokat is tömörítő szakmai szolgáltató szervezet egyik számformátumának követelményéből adódik, ami azt írja elő, hogy a számokat bináris formátumban kell tárolni. Binárisan azonban bizonyos számokat képtelenség teljes pontossággal tárolni, így akár elsőre egyetlen pontos értéknek tűnnek, valójában kerekített értékekről beszélünk. Ez most laikusként konyhanyelvre lefordított magyarázat, de remélhetőleg tükrözi az IEEE 754/1985 lebegőpontos számformátum követelményének hivatalos megfogalmazását.

Tehát ha bármikor ilyen problémával szembesülnénk, akkor roppant gyorsan lépjünk rajta túl és próbáljunk előrántani a többféle áthidaló megoldás közül egyet:

1. Leggyorsabb és legegyszerűbb egy ROUND használata, amivel eredményünket gyorsan lekerekíthetjük a ténylegesen elvártra:

sum2.jpg

2. Az Excel Options alatt elérhető Precision As Displayed funkciót is bekapcsolhatjuk (nem tanácsos egyébként), hiszen ez automatikusan a cella formátumának megfelelő tizedesjegyig fogja lekerekíteni az adott számunkat:

sum3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2411748295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása