Office Guru

Mint Mátyás király Excelben: be is szúrtuk a linket, meg nem is

2015. november 27. - Office Guru

Miközben posztokat írok különféle lehetőségekről, problémák megoldásáról a különféle Office-modulokban, igyekszem elég széles körből meríteni, de az biztos, hogy az élet kínálja a legjobb témát, hiszen évekig meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer egy Excel-cellába több linket szeretnék betenni - adott is a kérdés, meg lehet-e ezt csinálni?

Azaz egyetlen cellában akár több weboldalra/fájlra/másik munkalapra mutató linket elhelyezni? Alapvetően a normál Excel Hyperlink funkcióval ez nem lehetséges, de azért kerülőutakon mégis megvalósítható, ráadásul a határ a csillagos ég, azaz bármennyi linket begyűrhetünk egyetlen Excel-cellába. De hogyan?

Erre a problémára egyébként én is többféle "workaroundot" ismerek, de szerintem még van jópár (osszátok meg velem, ha tudtok ilyet), ezek közül most egyet fogok megmutatni. Adott tehát a következő cella:

540.jpgAzt szeretnénk elérni, hogy mindegyik link kattintható legyen, hiszen a Ribbonunk Insert füle alatt található Hyperlink utasítással az egész cella egyetlen hivatkozás lehet csak, nekünk pedig három linkre van szükségünk.

Első lépésben szintén az Insert fül alatt található Illustrations szekcióból a Shapes ikon segítségével szúrjunk be három téglalap formát, majd ezeket húzzuk szépen a három linkünk fölé:

 

541.jpg

542.jpgA linkjeink (szövegeink) tehát még ott vannak, csak most nem látszanak a formák miatt. Most következő lépésként kattintsunk az első formára jobb gombbal, majd az ott található Hyperlink parancs segítségével szúrjuk be a letakart linket a formánkra:

543.jpg

544.jpgEzt szépen ismételjük meg a másik két formára is, így a jelenlegi állás szerint van három szövegünk, letakarva három formával, amelyek már kattintható linkként funkcionálnak:

545.jpgNincs már messze a megoldás vége, hiszen most szépen ismét kattintsunk jobb gombbal az első formára, majd Format Shape paranccsal hívjuk elő a formára vonatkozó beállítási lehetőségeket.

 

546.jpg

547.jpgItt kapcsoljuk szépen ki a kitöltést és a körvonalat is, úgyhogy kapásból úgy tűnik, mintha nem is lenne formánk a szövegünkön - ezt ismételjük meg a másik két formán is, és a végeredmény valami ilyesmi lesz:

548.jpgUtolsó lépésként pedig színezzük a szöveget a forma alatt kékre (ezt meg tudjuk tenni a formula barban) illetve húzzuk is alá, így tényleg linkes lesz a hatás:

549.jpgInnentől kezdve pedig már rajtunk kívül nagyjából senki sem fogja megmondani, hogy ez nem egy valódi link, hanem csak egy formával letakart szöveg.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr128121444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pettyes wombat 2017.11.28. 11:23:21

Ezt nagyon köszönöm Neked, ma igencsak jól jött munkámhoz!
süti beállítások módosítása