Office Guru

Tucatnyi soros alábontás lehetősége Pivot-táblában

2018. június 14. - Office Guru

Olvasói kérdés kerül terítékre a következő rövid irományban, amely önmagában nem mutat be semmi új funkciót vagy lehetőséget, de egyrészt remélhetőleg segítségül szolgálhat többeknek, másrészt talán más megoldási ötletek is felmerülnek a többi Olvasótól. A kérdés az volt, hogy innen:

innen1.JPGHogyan juthatunk el ide, úgy hogy közben a második táblánk mindig automatikusan frissül vagy frissíthető lesz majd:

innen2.JPGAhogy látható, az a cél, hogy a boltonkénti row label bontás után még legyen további alábontás row label tekintetében, azaz látható legyen egy helyen, hogy mondjuk "a" bolt esetén mennyi a darabszám vagy éppen az ár.

Ahogy megláttam a kérést, azonnal tudtam, hogy a választ egy Pivot-táblában keresném, csak hát nem igazán sikerült a standard lehetőségekkel előidéznem az elvárt formát. Tehát ebből a helyzetből indultam ki:

innen3.JPGFogtam és átalakítottam úgy az alaptáblázatot, hogy betömörítettem a darabszámot és az árat egy oszlopba, mellé pedig egy másik oszlopban kategorizáltam, hogy éppenséggel milyen szám szerepel az előző oszlopban, darabszám vagy ár:

innen4.JPGEz elkészíthető az eredeti táblázatból befüggvényezve, táblák használatával - azaz ha valaki beír a "price" oszlopba egy értéket, akkor az új, átalakított táblánkba kerüljön egy "price" kategóriás sor, ami az ár értéket fogja felvenni.

Ezután ebből az új táblából az Insert ribbonfül alatti Tables szekció PivotTable funkciójával beszúrunk egy Pivot-táblát, úgy hogy a "fruit" az oszlop, a "shop" és a kategóriánkat tartalmazó oszlop a sorok, az árat és a darabszámot ömlesztve tartalmazó oszlop szummája pedig a value:

innen5.JPGLátható, hogy meg is van az elvárt eredményünk - ha mégsem ezt látjuk azonnal, az azért van, mert még a PivotTable Tools Design ribbonfüle alatt a Report Layoutot át kell állítanunk tabuláris megjelenítésre:

innen6.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7914047872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása