Office Guru

Ünnepi időszakra érdekes fejtörő - lehet szórakozni Excellel is

2015. december 30. - Office Guru

Itt az év vége, valószínűleg mindenki már csak egy kis feltöltődésre, kikapcsolódásra vágyik, úgyhogy ennek megfelelően most nem makrókról, Powerpointos rajzolgatásról, WORD-formátumokról lesz szó, hanem egy kis Excel-fejtörővel dolgoztatjuk meg agytekervényeinket.

A kérdés alapvetően roppant egyszerű: mondjuk meg egy cellában szereplő szövegről, hogy az ott szereplő szavak kezdőbetűi azonosak-e vagy sem, valahogy így:

630.jpgAz összes ilyen problémánál a megoldás kulcsa az ötlet, amellyel elérhetjük a célunkat, a megvalósítás már önmagában nem nagy dolog, gondoljunk csak vissza mondjuk az egy cellába beszúrható több link kérdésköréről. Az ötlet itt egy SUBSTITUTE függvény és egy IF egymásba ágyazása lenne a következő metódus szerint.

Annak érdekében, hogy a nagy és kisbetűk ne számítsanak, első lépésként UPPER függvény segítségével A oszlopban szereplő szövegünk minden betűjét nagybetűvé varázsoljuk:

=UPPER(A1)

Ezután jön a képbe a SUBSTITUTE függvény, amely az első paramétereként megadott szövegben, a második paramétereként megadott szövegrészt a harmadik paramétereként megadott szövegrészre cseréli le. A mi esetünkben megfogjuk a nagybetűs A1 cellánkat, majd a szóközök A1 szövegünk első karakterével összefűzött tartalmát lecseréljük szimplán semmire (""). A szóközöket A1 szövegünk első karakterével a következő módon fűzhetjük össze:

=" "&LEFT(UPPER(A1),1)

Használhatunk CONCATENATE függvényt is értelemszerűen, a LEFT függvényről pedig tudjuk, hogy az első paramétereként megadott szöveg bal oldalából vág le annyi karaktert, amennyit második paraméterként megadunk.

Szóval ezt kell most szépen lecserélnünk az UPPER(A1) szövegben semmire:

=SUBSTITUTE(UPPER(A1)," "&LEFT(UPPER(A1),1),"")

Itt tartunk most:

631.jpgCsak a megértés szempontjából a megoldás következő részét egy újabb oszlopban fogom felvázolni a kis táblázatunkban, amely rész nem más lesz, mint a fenti SUBSTITUTE megismétlése, azzal a különbséggel, hogy most nem fűzzük össze a szóközöket az első karakterekkel, szimplán lecseréljük őket semmire (""):

=SUBSTITUTE(UPPER(A1)," ","")

632.jpgKövetkező lépésként egy LEN függvényt kell beiktatnunk az eddigi megoldás-részeinkbe, ami ugyebár nem csinál mást, mint a paramétereként megadott szöveg karakterszámát adja vissza (ez mondjuk trailing space levadászására is jó lehet).

Mindkét fentebb említett SUBSTITUTE függvénystruktúránk hosszúságát határozzuk meg, majd vonjuk ki őket az eredeti szövegünk hosszúságából - ergó amit így megkapunk, az egyrészt az eltávolított szóközeink és kezdőbetűink száma másrészt szimplán a szóközeink száma:

=LEN(UPPER(A1))-LEN(SUBSTITUTE(UPPER(A1)," "&LEFT(UPPER(A1),1),""))
=LEN(UPPER(A1))-LEN(SUBSTITUTE(UPPER(A1)," ",""))

Szóval most már van két számunk:

633.jpgMihez kezdjünk ezzel? A kulcs abban rejlik, hogy az első karaktereket is eltávolító megoldás-részünket még el kell osztanunk kettővel is, hiszen azzal meg tudjuk határozni, hogy pontosan hány kezdőbetűt vettünk ki amiatt, hogy megegyezik az első szó kezdőbetűjével:

=(LEN(UPPER(A1))-LEN(SUBSTITUTE(UPPER(A1)," "&LEFT(UPPER(A1),1),"")))/2

634.jpgUgyebár ha az összes kezdőbetű azonos, akkor pontosan azt a számot kapjuk meg, ahány szóközünk van a szövegben - következésképpen már csak meg kell vizsgálnunk, hogy az első és a második megoldás-részünk megegyezik-e, mert ha igen, az azt jelenti, hogy minden kezdőbetűnk azonos a szövegben. Ezt a vizsgálatot pedig egy szimpla IF függvénnyel tudjuk elvégezni így:

=IF((LEN(UPPER(A1))-LEN(SUBSTITUTE(UPPER(A1)," "&LEFT(UPPER(A1),1),"")))/2=LEN(UPPER(A1))-LEN(SUBSTITUTE(UPPER(A1)," ","")),"Az összes kezdőbetű azonos","Nem azonos a kezdőbetű")

635.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr808213048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daerion 2015.12.30. 19:01:57

Egy másik ötlet, kulcsszavakban.
Minimális VBA kell hozzá.

Spliteled a cella tartalmát space mentén egy tömbbe (ehhez régebben VBA functiont kellett írni, lehet ma már nem, le vagyok maradva a verziókkal). A tömb elemeinek első betűjét hagyod csak meg (ez egyszerű left függvény tömbfüggvényként alkalmazva). És megnézed, hogy a tömb maximuma és minimuma azonos-e (asszem tudja értelmezni betűkre, ha nem, egy egyszerű VBA ez is).

Ha azonos, az csak akkor lehet, ha minden tömbelem azonos, vagyis azonosak a szavak kezdőbetűi.

Nagy gratula amúgy, nagyon tetszik a blog, mindig jó agyfrissítés, akkor is, ha ismerem a megoldást /függvényeket.

Derssu 2016.03.30. 11:03:16

Szerintem is kicsit bonyolult. Addig rendben hogy csere a szóköz+elsőbetű-t semmire. De ezek után miért nem elég azt vizsgálni, hogy az így előállt szövegben maradt-e szóköz? Ha maradt akkor van különböző kezdőbetű, ha meg nem akkor nincs.
Vagy tévedek?
ui.: Mert a két egymást közvetlenül követő szóközt sem az eredeti sem ez a megoldás nem kezeli helyesen...
süti beállítások módosítása