Office Guru

Egy elrejtett "jokerfunkció" a Paste Special kazamaták mélyén

2018. november 16. - Office Guru

A mai írás még mindig az elmúlt, posztmentes időszak tapasztalataiból, kérdéseiből merít és egy alapvetően már többször átrágott kérdést, a Conditional Formattingot fogunk érinteni. Nem is konkrétan a CF használatát, hanem inkább a másolási lehetőségeket fogjuk kicsit megnézni, hiszen vannak (és szerintem lesznek is) kérdéses pontok.

Adott a következő tábla és Conditional Formatting:

capture1_1.PNGAhogy látható, azt szeretném elérni, hogy minden olyan cellám háttere sárga legyen, ahol az érték harmincnál kevesebb. Vegyük észre, hogy ki van jelölve a tartományom B3-tól B14-ig, tehát csak erre fog vonatkozni a formázás.

capture2_1.PNGEz eddig szépen is működik és az esetek jelentős részében ennyi elég is nekünk - de mi van, ha esetleg ezt a feltételes formázást másolni szeretnénk? Rakjunk egy másik táblát a megformázott mellé:

capture3_1.PNGJelöljük ki az eredeti táblát, majd nyomjunk egy CTRL+C-t és tegyük a vágólapra. Szimpla CTRL+V beillesztés helyett azonban nyomjunk jobb gombot az egerünkön, majd válasszuk a Paste Special menüt és utána még egyszer a Paste Special almenüt. Ezt fogjuk látni:

capture4_1.PNGVálasszuk ki ezen a képernyőn a Paste Formats rádiógombot és nyomjunk okét:

capture5_1.PNGAhogy látható, felülírtuk a második tábla formázását és átültettük az eredeti, első tábla formátumát - ezzel együtt pedig a Conditional Formattingot is. Viszont mi történik, ha a második tábla értékeit akarjuk beilleszteni az eredeti oszlopba, de úgy, hogy a Conditional Formatting ne vesszen el?

Elsőként jelöljük ki a második táblát, majd nyomjunk egy CTRL+C-t és tegyük a vágólapra. Szimpla CTRL+V beillesztés helyett azonban megint nyomjunk jobb gombot az egerünkön, majd válasszuk a Paste Special majd még egyszer a Paste Special menüt:

capture6_1.PNGÉs itt válasszuk az All merging conditional formats opciót a beillesztés előtt. Ez nem tesz mást, mint fogja a forráscellák összes formátumát és beilleszti az új helyre, de úgy, hogy az ott már meglévő Conditional Formattingot megtartja. Így miután okét nyomtunk, ezt fogjuk látni:

capture7_2.PNGÉs itt látható is, hogy miért említettem még a poszt elején, hogy figyeljünk arra, a Conditional Formatting milyen tartományra kerül beállításra, ugyanis ahogy látható, az eredeti tartomány méretéig szépen működik a CF, de az utolsó hármas azért nem lett sárga hátterű, mert már kívül van az eredeti CF tartományán.

Na de most ugorjunk csak vissza egy lépést! Tehát az első táblán van már egy feltételes formázás, bármilyen másolgatás előtt a másodikra is állítsunk be valamit:

capture8_2.PNGAhogy látható, a 100 és 600 közötti számok hátterét szeretném kékre állítani:

capture9_1.PNGHa ezután úgy szeretném a két tartományomat összemásolni, hogy mindkét CF megmaradjon, akkor szintén kijelölöm a másolandó tartományt, majd beillesztés előtt a Paste Special almenübe lépve ismét az All merging conditional formats opciót választom és úgy hajtom végre a műveletet:

capture10.PNGEzzel pedig elértük, amit akartunk, de mivel az eredeti tartomány méretére volt a CF is méretezve, így a második táblában is csak ezen a tartományméreten lesz beállítva a két CF, méghozzá úgy, hogy a másolt tartomány feltétele lesz az elsőszámú feltétel:

capture11.PNGAz All merging conditional formats ismerete igencsak fontos ilyen jellegű másolásnál, ugyanis ha csak Insert Copied Cellst vagy sima Pastet használunk, akkor eléggé viccessé válhat a Conditional Formatting működése (egyes cellákon jól fog működni, másokon nem, új sorok beszúrása pedig szintén meg tudja dönteni a funkciót). Szóval jótanácsként tároljuk el elménkben ezt az opciót, minden Conditional Formatting másolásnál jusson eszünkbe!

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr114376791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása