Office Guru

Hétvégi könnyed tipphalmaz: ne ragaszkodjunk mindig az egérhez

2016. április 03. - Office Guru

Ha feltenném azt az egyszerű, ám bizonyos helyzetekben igencsak fontossá váló kérdést, hogy egér használata nélkül ki hogyan jelölne ki különböző cellákat Excelben, vajon hányféle megoldási javaslat érkezne? Ez majd talán hozzászólásokban kiderül, de én most néhány lehetőséget bemutatnék afféle könnyed hétvégi írás keretein belül.

Azt minden Excel-felhasználó valószínűleg álmából felébresztve is azonnal rávágja, hogy a CTRL lenyomása majd nyomva tartása után a bal egérgombbal bőszen kattintgatva bármennyi különálló cellát ki tudunk jelölni:

01.jpgEzt valamennyire megkönnyíthetjük azzal, ha a kijelölésünk elején lenyomjuk a SHIFT+F8 kombinációt, amellyel élesítjük az ADD TO SELECTION parancsot és innentől kezdve a CTRL-t nem is kell nyomnunk, csak kattintgatnunk a különböző celláinkra, tartományainkra. Ezt a SHIFT+F8 újbóli lenyomásával tudjuk kikapcsolni.

De ez még mindig igényli az egerünk használatát, szóval hogy tudnánk a kattintgatást eliminálni? Egyszerűen annyit kell tennünk, hogy miután az előbbieknek megfelelően lenyomtuk a SHIFT+F8-at, szépen átballagunk a következő kijelölendő cellánkra, azon állva nyomunk egy F8-at, majd egy SHIFT+F8-at és megyünk a következőre megint.

02.jpg

03.jpgAzt meg már valószínűleg szintén sokan ismerik, hogy ha csak azon celláinkat akarjuk kijelölni, amelyek tartalmaznak értéket, akkor egyszerűen a Ribbonunk Home füle alatt található Find&Select utasításcsoportból válasszuk ki a Go To Special parancsot és az itteni lehetőségekből mondjuk válasszuk ki az összes konstans számértéket, mint kijelölendő cellákat:

04.jpg

05.jpgÉs ha még mindig szeretnénk ragaszkodni a billentyűkombinációkhoz, akkor a kijelölt különböző celláink szummáját is meg tudjuk adni mindenféle kattintgatás nélkül, hiszen elég csak azon cellákat a fenti SHIFT+F8 és F8 módszerrel kijelölni, amelyek felett összegezni kívánt számaink vannak:

06.jpgEzután pedig elég egy ALT+= kombinációt nyomnunk, hogy megszülessenek a végeredményeink minden kis táblánál:

07.jpgAhogy fentebb szó volt róla, hogy az F8 segítségével tudjuk bekapcsolni az EXTEND SELECTIOn nevű parancsot, de nem ez az egyetlen ilyen, kijelölést segítő parancscsoport, az END lenyomásával például az END metódust tudjuk bekapcsolni, amellyel nem-üres celláink között tudunk ugrálni END majd SHIFT és nyilak használatával.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr478556156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása