Office Guru

Két tavaszköszöntő Excel-jótanács

2018. március 24. - Office Guru

Simán lehet, hogy a következő két kis szösszenet unalomig ismételt ujjgyakorlat lehet egyes Olvasóknak, de egyrészt ismétlés a tudás anyja, másrészt a múlt heti tapasztalataim alapján hajlamos az ember magától értetődő dolgokat roppant gyorsan elfelejteni, ha nem fut időnként bele egy kapcsolódó kérdésbe. Adott egy kis példatábla:

dv1.JPGDirekt láthatóvá tettem a formulákat, hogy a kérdés is egyértelmű legyen - hangsúlyozva, hogy egyébként több tucat sheetet és több száz kalkulált cellát tartalmazó Excel munkafüzetnél is simán működik a következő jótanács. Ha valamilyen oknál fogva valamelyik képletünkben le kell cserélnünk egy range nevét, egy konstans értéket vagy egy cellahivatkozást, akkor semmiképpen ne álljunk neki egyesével másolgatni, hanem szimplán nyomjunk egy CTRL+H-t és hívjuk elő a Replace funkciót.

dv2.JPGA mostani példában az egyik rátacellát akarjuk lecserélni a másikra, így a Replace ablakban megadhatjuk, hogy pontosan mit keresünk a munkafüzet-munkalap formuláiban, majd azt egy gombnyomással le is tudjuk cserélni. Ne felejtsük el, totálisan egyértelműnek tűnik, de simán meg lehet róla feledkezni.

A másik kérdés a Ribbonunk Data füle alól elérhető Data Tools szekció Data Validation funkciójára vonatkozik, azt próbáljuk ugyanis megvalósítani, hogy többféle feltételnek megfelelő adatot tudjunk az adatvalidációt tartalmazó cellába befogadni. Hogy értsük pontosan miről is van szó, álljon itt ez a kis összefoglaló kép:

dv3.JPGTehát azt szeretném elérni, hogy a Data Validationt tartalmazó cellába 0 és 1000 közötti számok vagy a második feltétel-oszlopban megadott szövegek kerülhessenek csak, minden más esetben tagadja meg az Excel az adatbevitelt. Fontos tudni, hogy ez csak egyetlen példa, akár három feltétellel, sokkal hosszabb listákkal és komplexebb szabályokkal is felépíthetünk adatvalidációt. Szóval most lépjünk be a Data Validation menübe:

dv4.JPGAz Allow legördülő menüben válasszuk a Custom opciót, majd a Formula sorba vigyük be a szükséges formulát:

dv5.JPG=OR(AND(C10>$F$13,C10<$F$14),COUNTIF($G$13:$G$15,C10))

Azt ugye már megtanultuk, hogy az OR funkció segítségével azt tudjuk megnézni, hogy a paramétereiként megadott argumentumok bármelyike igaz-e és ennek megfelelően ad vissza IGAZ-HAMIS értéket. Az AND hasonló, csak ott a megadott argumentumok mindegyikének teljesülése esetén jön csak vissza IGAZ érték. A COUNTIF pedig megszámolja, hogy az első paramétereként megadott tartományban hány olyan érték van, amelyik megfelel a második paramétereként megadott feltételnek. És ha ezt így együtt nézzük, látjuk, hogy a függvényünk csak abban az egy esetben adhat vissza TRUE értéket, ha a számunk 0 és 1000 között van vagy a 2. feltételben szereplő szövegek közül valamelyiket tartalmazza a bevitt adat. Mert ha nem így van, akkor ez történik:

dv6.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr8713776320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.24. 21:28:54

magyar excelnél:
=VAGY(ÉS(C10>=F13;C10<=F14);DARABHATÖBB(G13:G15;C10))
sajnos ettől üres még lehet a cella

a kitöltőt segítendő megadható, hogy pld. a hibaüzenetben (v. előtte a cellakiválasztáskor) kiírja az érvényes értékeket
süti beállítások módosítása