Office Guru

Egyszerű zoomolási animáció Powerpoint-dián

2016. október 17. - Office Guru

A most következő posztban ismét visszatérek egyik kedvenc témámhoz, a Powerpoint prezentációkban alkalmazható kreatív, ám egyszerű megoldásokhoz, ami jelen esetben egy prezentációban könnyen bevethető zoomolást fog jelenti - nagyjából egy meglévő képünk valamely részére kívánjuk majd felhívni nézőink figyelmét.

Adott a következő diagram, amit én már képként fogok használni, de bármilyen más képpel végrehajtható a következő kis animációs trükk, úgyhogy nem kell ragaszkodnunk egy charthoz:

prezi1.jpgSzépen illesszük be egy diára, majd ezt a diát a jobb egérgombbal előcsalogatható menü Duplicate Slide opciójával duplázzuk meg:

prezi2.jpgEzután a duplikációnak számító diánk Insert Ribbonfülének Illustrations szekciójában található Shapes menüből szúrjunk be egy ovális formát:

prezi3.jpgEzt a formát aztán szépen formázzuk olyan alakúra és méretűre, amekkora pont lefedi azt a területet, amit később majd zoomolni akarunk. Én most Avaruára fogok koncentrálni, így az ovális formám pontosan azt fogja lefedni:

prezi4.jpgÉrtelemszerűen a Format Ribbonfül Shape Fill és Shape Outline parancsainak felhasználásával távolítsuk el a kitöltésünket és vastagítsuk meg a körvonalat:

prezi5.jpgHa ez megvan, akkor ismét az egész képet kell kijelölnünk, majd a megjelenő Format Ribbonfül alatt a Size szekcióban található Crop menü alatti kis nyílra kell kattintanunk és a Crop to Shape opciónál ugyanazt az ovális formát kell választanunk, amit fentebb megtettünk eredetileg:

prezi6.jpgÍgy nézünk most ki:

prezi7.jpgMenjünk szépen vissza a Format Ribbonfül Size szekciójába, ott is ismét a Crop menü alatt kis nyílra kell kattintanunk, majd az Aspect Ratiot 1:1-re kell állítanunk:

prezi8.jpgEzután szép aprólékos munkával méretezzük rá a Cropot a már ott lévő fekete körvonalunkra. Fontos a pontosság, hiszen ha valahol kicsúszunk, akkor az később elég igénytelenül fog kinézni:

prezi9.jpgHa szépen beméreteztük, akkor kattintsunk ki a képből valahova a dián és ezt fogjuk látni:

prezi10.jpgA megmaradt körvonalat és képet jelöljük ki, majd CTRL+X segítségével vágjuk ki a duplikált diáról és egy az egyben illesszük be az eredetire. Ezt fogjuk látni:

prezi11.jpgA kijelölést még mindig a most beillesztett körvonalon és képen tartva, kattintsunk az Animations Ribbonfülre:

prezi12.jpgEzután először csak a fekete körvonalat jelöljük ki, majd az Entrance szekcióból szúrjunk be rá egy Wheel típusú animációt:

prezi13.jpgHa ez megvan, akkor ugyebár az történik majd kattintásra, hogy a prezentációnkban ezen a dián Avarua szépen körbe fog rajzolódni egy fekete körvonallal. Viszont nekünk ez nem elég, úgyhogy a körvonalat most már a kör alakú kis képpel együtt kijelölve az Animations Ribbonfül Advanced Animation szekciójában kattintsunk az Add Animation menüre, majd az Emphasis csoportból állítsunk be egy Grow/Shrink típusú animációt.

A következő kép jobb oldalán láthatjuk, hogy hol is tartunk most az animálásban:

prezi14.jpgKattintásra tehát megrajzolódik a körvonal, majd még egy kattintásra (de ezt kattintás nélkül hozzá is köthetjük az előző esemény befejeződéséhez) szépen zoomolódni fog a körvonal és a kis kép is:

prezi15.jpg

prezi16.jpgRoppant gyorsan összedobható, tényleg vizuális kis animáció, aminek segítségével könnyen felhívhatjuk a figyelmet prezentációnk valamely fontos adatára.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr9011817323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása