Office Guru

A varázslatos, de elég haszontalannak tartott XOR

2017. augusztus 25. - Office Guru

Valószínűleg eme blog látogatóinak többsége elég jól ismeri az AND (a paramétereiként megadott argumentumokat vizsgálja meg és ha mindegyik teljesül, akkor TRUE-t ad vissza, minden más esetben FALSE értéket), OR (csak akkor ad vissza FALSE értéket, ha mindegyik paramétereként megadott argumentum FALSE) és NOT (TRUE-t FALSE-ra állít és fordítva) formulákat és már valószínűleg ezek használata sem túlságosan gyakori, hiszen egy IF és legrosszabb esetben egy IF-OR kombinációval elég sok fejtörő megoldható - így aztán jómagam egyetlen egyszer sem láttam éles, mindennapi használatban a jobb sorsra is érdemes XOR függvényt.

Definíciója szerint a XOR függvény a "kizáró OR" végrehajtására szolgál, ami gyökeres ellentéte az OR-nak, ami egy "diszjunkciós OR" formula. Utóbbi mindig TRUE-t ad, ha bármelyik argumentum TRUE és csak akkor ad FALSE eredményt, ha mindegyik argumentum FALSE, míg a XOR kizárólag abban és csakis abban az esetben ad TRUE eredményt, ha csak egyetlen érték TRUE, ha két TRUE és két FALSE van (két logikai érték esetén), akkor FALSE az eredmény. Kettőnél több argumentum esetén a XOR csak akkor ad vissza TRUE értéket, ha a TRUE értékek száma páratlan, páros számnál az eredmény FALSE.

xor01.JPGAlapvetően Excelben nem igazán elterjedt és gyakori a használata, semmiképp annyira mint matematikában vagy az információelméletben hibák felismerésére. Utóbbinál előkerülhet a paritásellenőrzés kérdése is, amely hálózaton át küldött adatok sértetlen megérkezésének validációjánál merülhet fel - az elküldendő adatokat bitek blokkjaira bontjuk, majd a blokkokban lévő 1 értékű biteket megszámoljuk és így meghatározzuk a "paritásbit" értékét. Ha a bitek száma páros, akkor a paritásbit értéke 0, ha páratlan akkor 1 (páros paritás esetén). Na ez a XOR egyik tipikus mintapéldája.

És hogy milyen esetekben lehet használni a XOR függvényt? Például képzeljük el, hogy boltok esetében azt akarjuk megvizsgálni, hogy tartották magukat egyetlen beszállítóhoz és nem váltogatták-e nap-nap után őket, akkor erre például jó lehet a XOR:

xor02.JPGDe azért gyorsan belátható, hogy nincs igazi létjogosultsága ennek a függvénynek, hiszen a fenti példa esetében még az AND/OR/IF/NOT végtelen számú kombinációja helyett is egyszerűbb, ha szimplán egy =L4<>M4 összehasonlítást hajtunk végre mondjuk az első sornál. Több argumentumnál persze az AND/OR/NOT/IF nagyjából bármeddig folytatható egymásba ágyazása fog segíteni, de igazából ilyen jellegű esetet nehezen tudok elképzelni Excelben - viszont erre például már tökéletes lenne a XOR.

Kedves Olvasó, tudsz olyan valódi életből vett példát Excelben, ahol a XOR a legjobb megoldás?

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5212779668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása