Office Guru

Aláhúzás helyett "föléhúzás" Excelben és Wordben

2016. június 23. - Office Guru

Az elmúlt hetek kihagyásai okán eléggé elmaradtam az olvasói kérdések megválaszolásával, úgyhogy a következő posztokban igyekszem felzárkózni az elmaradásokkal, előre is köszönet mindenkinek a türelemért. A mai kérdés egy friss felvetés, amelyet én egy kicsit majd továbbgondolok, hogy még többen találhassanak benne hasznos dolgokat, de az alapprobléma:

Hogyan tudjuk elintézni Excelben, hogy egy bizonyos cellába beírt szövegünk felett egy vonal legyen? Mintha aláhúzott lenne, csak most a vonal a szöveg felett van.

Az első, valószínűleg eszünkbe jutó megoldás talán a Borderrel való machinálás lenne, de az sajnálatos módon nem úgy néz ki, ahogy szeretnénk, ezért muszáj kicsit kutakodnunk az Excel funkció között.

Ne számítsunk túlságosan automatikus és egyszerű megoldásra, de a következő megoldás pontosan az lesz, amire szükségünk van. A szó, ami fölé egy vonalat szeretnénk húzni, legyen a PARIS. Ne írjuk ezt még be így a cellánkba, elsőként csak egy P karaktert:

betu01.jpgEzután menjünk a Ribbonunk Insert füle alatt található Symbols szekció Symbol funkciójához, ahol van is egy nekünk szükséges karakter, méghozzá a (normal text) fonton belül a Combining Diacritical Marks subsetben található Combining Overline.

betu02.jpgSzépen szúrjuk be a P betűnk után:

betu03.jpgAztán folytassuk ugyanígy végig a szövegünkben, előbb egy betű, majd egy Combining Overline karakter, megint egy betű, megint egy szimbólum és meg is vagyunk:

betu04.jpgNa de hogy csináljuk meg ezt WORD-ben, ahol valószínűleg jóval gyakrabban merülhet fel erre az igényünk? Álljunk a dokumentumunkban arra a helyre, ahol a felső vonással ellátott szövegrészünk, szavunk lenne, majd nyomjunk CTRL+F9-et. Ezzel ún. field code zárójeleket szúrunk be:

betu05.jpgEzután a zárójelek közé szúrjuk be a következő kódot:

EQ \x \to()

Mit is jelent ez? Rengeteg kód van, ami használhatunk, az EQ az egyenletek létrehozására szolgál, tehát EQ kóddal egy egyenlet kódját kezdjük el gépelni és ennek az EQ kódnak a rengeteg paramétere közül az \x létrehozna egy bordert az egyenletünkben, \to pedig létrehoz egy felülvonást a zárójelben megadott szöveghez.

betu06.jpgKövetkező lépésként tehát a \to zárójelébe írjuk be a szövegünket:

betu07.jpgEzután jelöljük ki az egész kódot és a szövegünket, majd jobb gomb lenyomása után a felugró menüből válasszuk ki a Toggle Field Codes nevűt:

betu08.jpgÉs kész is vagyunk!

betu09.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr468835848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.24. 08:05:01

Konkrétan a föléhúzásnak van valami értelme? Mi?

kocog 2016.06.24. 15:27:30

Van értelme. (én kértem officeguru-tól a segítséget).

Például:
Ha egy táblázatban olyan jelek neveit kell felsorolni, amik egy elektronikai áramkörben fordulnak elö, akkor sokszor szükség van felülvonással ábrázolt jel-nevekre.
Legyen ez a jel mondjuk a RESET nevü jel, ami akkor állítja alaphelyzetbe az áramkört, ha 0-ba húzzuk. Ilyenkor, ha papirra irunk, a RESET szó felett egy felülvonás jelzi, hogy 0-ba kell húzni. Ha nincs felülvonás, akkor az a jel 1-be vezérelve lesz aktív.

Tudom, nem hétköznapi igény. Talán a válaszom sem mindenkinek érthetö, de ennél szebben nem tudom megfogalmazni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.24. 15:36:38

@kocog: köszi, én értem. Úgy egyébként nem foglalkozom elektronikával, szóval eszembe nem jutott volna...

(apropó: sokaknak mondanám, hogy a "VÁLASZ ERRE" linknek/"gombnak" is van értelme... :D)

kocog 2016.06.24. 15:50:55

@Hóhér az utolsó barátod:
Persze hogy van, ha megtalálja az ember fia :-)
De ha direkt elbújik a "gomb" ?

Atzs · https://adatrendezo.hu 2016.06.25. 09:46:49

@Hóhér az utolsó barátod: Ezzel jelöljük statisztikában a mintaátlagot. Fizikában a vektort, bár ott gyakran nyilacskát teszünk fölé, nem vonalat.

Ha nem akarsz kódokat megjegyezni, akkor Beszúrás/Egyenlet/Új egyenlet beszúrása.
Az egyenleteknek van egy saját szalagja, abból Nyilak és vonások. Ez tudja az előbb említett fölényilazást is.

FikkFakk 2016.07.23. 14:33:13

Minden elismeresem a blogironak, hogy ilyeneket tud

msmester 2017.03.30. 21:26:56

@Atzs: Köszi mindenkinek: ez a jelölés a vektorok mellett formális logikában és digitális technikában a tagadást (negálást) is jelöli. Nekem nagyon hasznos volt!
süti beállítások módosítása