Office Guru

Könnyed ünnepi jótanács: a Spin Button használata

2017. március 15. - Office Guru

Minimális VBA-ismeret nélkül is rendkívül jól használható vizuális elem egy Excel-táblázatban a Spin Button, amelynek nyilaival szépen tudunk le- és felfelé mozogni egy listában és utána az aktuális értékkel mindenféle műveleteket is el tudunk végezni, anélkül, hogy a konkrét listát látnánk. Nézzünk meg erre egy roppant egyszerű kis példát!

Az Excel megfelelő sheetjén állva a Developer ribbonfül Controls szekciójából szúrjunk be egy Spin Buttont:

spin1.jpgMajd építsünk fel köré egy kis designt, amilyet éppen akarunk:

spin2.jpgAz én kis táblám csak a példa kedvéért négy magyar város és ezek lélekszáma lesz, tehát a nyilak segítségével a városok között tudunk majd váltogatni és ezen kiválasztott értékhez függvénnyel keressük majd be a lélekszámot. Értelemszerűen a segédtábla bárhol lehet az Excelben, most csak az egyszerűség kedvéért van a Spin Button közelében.

Kattinsunk jobb gombbal a Spin Buttonra, majd válasszuk a Format Control menüt, amelyben a Control fül lesz fontos nekünk. Első lépésként a Cell link mezőbe egy jelenleg még üres segédcella nevét írjuk be (nálam ez most véletlenszerűen az O3 lesz), amit szintén célszerű elrejtenünk egy "éles" munkalapnál:

spin3.jpgKövetkező lépésként lépjünk bele abba a cellába, ahol majd a nyíl nyomogatása után szeretnénk megjeleníteni a lista értékeit és a következő formulát írjuk be:

=INDEX(M4:M7,O3)

spin4.jpgUgyebár azt már kívülről fújjuk, hogy az INDEX függvény az első paramétereként megadott tömbből a második paramétereként megadott számú sorban lévő értéket adja vissza, így látható, hogy a négy település neve lesz a tömb, a Spin Buttonhoz linkelt O3 cella pedig a sorszámot fogja adni.

spin5.jpgAz O3 linkelt cella pedig a Spin Button nyilai alapján kapja az értéket, attól függően, hogy éppen hol állunk a tartományban. Fontos tennivaló még a maximum és minimum értékek beállítása, ugyanis ellenkező esetben lenne rengeteg #REF hibaüzenetünk is. Szóval kattintsunk még egyszer jobb gombbal a Spin Buttonra, majd a Format Control menü Control fülén állítsuk be a minimum és maximum értéket:

spin6.jpgÉs ezzel kész is vagyunk, a lélekszám bekeresését már nem fogom printscreenelni, azt a messze legismertebb Excel-függvénnyel, a VLOOKUP formulával könnyedén meg tudjuk oldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2012340517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása