Office Guru

"Vonaldiagram-kényszerítés" avagy a vonal ott érjen véget, ahol kell neki

2016. november 20. - Office Guru

Sajnálatos módon egyéb elfoglaltságok vagy éppen más problémák fejtegetése okán időnként előfordul, hogy egy-egy Olvasó levelére nem vagy csak jelentős késéssel tudok válaszolni - a következő posztban is egy ilyen felvetésre fogok megoldást kínálni, a szomorú a történetben, hogy ez a kérdés már sok héttel ezelőtt érkezett hozzám. Elnézést ezért.

A probléma elég egyszerűen bemutatható - adott a következő táblázat:

tabla1.jpgFontos észrevétel, hogy az összes érték kalkulált érték, tehát más cellák értékeivel végrehajtott műveletek után "érkeznek" meg a célcellákba. Ha ebből most megcsináljuk a legegyszerűbb vonaldiagramot az Insert Ribbonfül Charts szekciójából, akkor valami ilyesmit kapunk:

tabla2.jpgLátható, hogy amíg van értékünk, szépen haladnak a vonalaink, viszont az aktuális hónaptól kezdve a jövőt érintő időszak nullái simán leugranak a diagramunk aljára. A manuális kézzel történő frissítgetés nem elfogadható megoldás, hiszen bár a mostani kis mintatáblán ez nem tűnik nagy feladatnak, egy jóval komplexebb táblában már lenne vele szenvedés.

De akkor mit csináljunk? Ki fogjuk használni a diagramjaink azon funkcióját, hogy például egy #N/A üzenettel nem igazán képesek mit kezdeni, ezért azt fogjuk elérni, hogy a 0-k helyett formuláink #N/A értéket vegyenek fel, ha nincs még érték az inputcellákban.

Tehát az eredeti formulánk helyett egy beágyazott IF formulát használjunk:

=IF(eredeti formula=0,#N/A,eredeti formula)

Azaz ha az alapformulánk eredménye nulla, akkor #N/A legyen az eredmény, egyébként az eredeti formula dobja vissza az értékünket.

tabla3.jpgPersze az is elképzelhető, hogy alapból is lehet nulla a számított értékünk, ebben az esetben a dátummal való machinálást javasolnám, azaz a mai dátumhoz képest jövőbeni dátumok adjanak vissza #N/A-t.

Jelen példánknál maradva szépen alkalmazzuk a fentebb bemutatott beágyazott IF formulát és máris látjuk az #N/A-kat szépen sorakozni táblánkban - de ami fontosabb, a vonaldiagramon a vonalak ott érnek véget, ahol kell nekik.

tabla4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2811977186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása