Office Guru

COUNT vs. SUM: a Pivot-táblák egyik idegesítő rejtélye

A megoldásra nincs funkció vagy beállítás, hagyatkozzunk adatainkra

2015. október 18. - Office Guru

Korábbi posztokban már feszegettem egy-két idegesítő, általában nem felhasználóbarát Excel-funkciót és az biztos, hogy erre a listára nálam a Pivot-táblák egyik igencsak fárasztó alapbeállítása, azaz értékeink alapból összegzése szerepel - hiszen ha csak megszámolni akarjuk az értékeket, az mindenképpen manuális állítgatást igényel. Vagy mégsem?

270.jpg

271.jpgElsőként azonban mindenképpen meg kell értenünk, hogy mi alapján defaultolódik értékeink kezelése a Pivot-táblában, hiszen ez nem beállítás függvénye, hanem adatainkon múlik. Ha tehát van egy ötvenezer számot tartalmazó listánk, akkor az a Pivotban biztos, hogy szummaként fog összegezni, ám ha akár csak egyetlen egy üres vagy szöveget tartalmazó cella is belekerül ebbe a listába, már egyből count lesz az alapbeállítás. Ugyanez igaz az errorokra (pl. mondjuk #N/A!) vagy éppen Boolean (TRUE, FALSE) értékekre is, tehát ha defaultolni akarjuk Pivot táblánkat értékkezelési metódusát, az adatainkat kell megvizsgálnunk.

272.jpg

273.jpg

VBA-ban persze meghekkelhetjük ezt a történetet is, de alapvetően fókuszáljnk az adatainkra, hiszen ez a legegyszerűbb megoldás, első körben például mindenképpen csak a konkrét adattartományunkat jelöljük ki, hiszen ha az 50 ezres listánkhoz még az oszlop további több tízezer üres sorát is hozzájelöljük, akkor egyértelmű, hogy mi lesz az alapbeállítás Pivot-táblánkban.

Legjobb fegyvertársunk ennek a problémának a felszámolásában az értékeink kijelölése után megnyomott CTRL+G parancsra előugró Go To lesz, annak is Special almenüje:

274.jpg

275.jpgTehát ha mondjuk üres celláinkat akarjuk eliminálni, akkor itt a Special képernyőn kattintsunk a Blanks rádiógombra majd okézzük le - így kijelöljük az összes üres cellánkat, majd ha beírtuk, mivel szeretnénk kitölteni őket (mondjuk egy nullával), akkor a CTRL+ENTER megnyomásával az összeset feltöltjük értékkel és máris megvan a default szummázás a Pivot-tábla értékeinél.

Ugyanígy ha a Formulas rádiógombra kattintunk a Go To Special almenüjében, akkor meghatározhatjuk, hogy mely eredményeket vizsgáljunk meg: nekünk értelemszerűen általában a hibák vagy a logikai eredmények (Igaz, Hamis) kellenek, hogy így generáljuk meg a default szummázást a Pivot-táblában.

Értelemszerűen ha a másik irányba szeretnénk eljutni, akkor egyszerűen adjunk hozzá egy plusz üres sort a kijelölésünkhöz és abból készítsünk Pivot-táblát, így pedig egyértelmű, hogy count lesz az alapbeállítás.

Biztos vagyok benne, hogy ez csak egyetlen megoldási lehetőség, hozzászólásban szívesen látok más ötleteket is!

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr317987259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delkreta 2015.10.18. 19:56:33

Sziasztok! Jópár dolgot tanultam innen, de egy dologra régóta nem kapok választ. Hogyan nyerhetem ki egy konkrét szűrés változóját (amire szűrök...) pl. a szűrt táblázat fejlécébe kiiratásra. (esetleg további felhasználásra, mondjuk egy másik táblázat hasonló oszloptartalmú táblázatához...)
Előre is köszi a megoldásokat.

Soltész József 2015.10.19. 21:15:45

Azért az nagyon nem mindegy, hogy valami BLANK (üres), vagy 0 értéket vesz fel. Például az átlag esetében máris kiütközik a különbség.
Az pedig, hogy a COUNT ilyenkor egyből az alapértelmezett, az az excel egyik nagy hülyesége.

TZoli 2015.10.22. 10:23:13

Delkrata:
Az alábbi linken van egy VB kód, ami működik, próbláltam.
j-walk.com/ss/excel/usertips/tip044.htm

delkreta 2015.10.25. 18:44:34

@TZoli: Szia TZoli! köszönöm szépen, működik! ..))) Most már csak paraméterezgetni kell egy kicsit, hogy esetlegesen többszörös kijelöléskkel is dolgozzon... de ezen eltörpölök még egy kicsit.
Mégegyszer köszi! Péter
süti beállítások módosítása