Office Guru

A Szeletelő köztünk jár, avagy egy hasznos lehetőség Excelben

Elkezdjük körbejárni ezt a nagyon hasznos kis funkciót

2016. február 13. - Office Guru

A Slicer (Szeletelő) egy olyan lehetőség Excelben, amelyet vagy valaki ismer már és akkor igen jó barátságot kötött vele, vagy valaki nem ismer, de akkor mindenképpen hatékony megismernie, hiszen olyan szűrési lehetőségeket kapunk kézhez vele a táblázatkezelő újabb verzióiban, amelyeket vétek lenne elszalasztani.

A következőben egy remélhetőleg többször visszatérő posztsorozat első állomásaként mutatom be nagyon egyszerűen ezt a kis alkalmazást, rávilágítva egy-két olyan opcióra is, amellyel dashboardjainkba, elemzéseinkbe is jobban be tudjuk építeni.

Szóval nézzük csak a következő táblázatot, amely városonként bevétel információkat tartalmaz:

z01.jpgKészítsünk ebből egy Pivot-táblát a Ribbonunk Insert füle alatti Tables szekcióban található PivotTable funkció segítségével:

z02.jpgMeg is vagyunk, ez talán az egyik leggyakrabban ismételt mozdulatsor Excelben napjainkban (persze nem ilyen táblaméreteknél főként):

z03.jpgA példa egyszerűségétől eltekintve jöjjön a Slicer bevetése, amit szintén az Insert fül alatt, a Filters szekcióban találunk:z04.jpgEz konkrétan olyasmi, mint egy szűrő, tehát meghatározhatjuk, hogy milyen feltétel(ek) mentén akarjuk adatunkat rendezni, jelen esetben mi most válasszuk ki a várost - és már látjuk is a szépen rendezett kis szeletelőnket, amely értelemszerűen jóval több oszlop és jóval több adat esetén nyújt igazi segítséget:

z05.jpgHa ez így nekünk nem elég, akkor a Slicerre kattintva megjelenő Slicer Tools Options Ribbon-fül alatt színezgethetjük, formázgathatjuk, módosíthatjuk:z06.jpgEzen fül alatt találjuk a Buttons szekciót, amelyben méretezhetjük a Slicer gombjait/oszlopait, tehát ha például nem egymás alatt, hanem egymás mellett akarjuk megjeleníteni őket, akkor itt kell garázdálkodnunk, illetve akkor is, ha mondjuk nem ilyen formában, hanem mondjuk gombsorként akarjuk megjeleníteni. Erre mostani példánknál nincs nagy szükség, de ha mondjuk értékelésekre, jegyekre akarunk szűrni, akkor már látható, hogy lehet annak is értelme.

Ha jobb gombbal kattintunk a kis Slicer eszközünkön, akkor a Slicer settings alatt még további beállítási lehetőségeink is vannak:z07.jpgEl tudjuk távolítani a megnevezést, változtathatunk a sorba rendezésen és az adatot nem tartalmazó elemeinket akár ki is dobálhatjuk:z08.jpg

z09.jpgLehetőségeink szinte korlátlanok, de erre még majd visszatérünk későbbi posztokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr968386496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kulcslyuk szelleme 2016.02.14. 18:08:23

A szeletelő funkció elérhető Office 2007-ben is? Én nem találtam...

reeingre 2016.02.14. 21:32:36

Úgy tudom csak a 2010 és az utána jövő verziókban van benne. Ha teheted válts 2010-re. A 2007 szerintem a legrosszabb verzió eddig. A 2013 meg egyszerűen ocsmány (A funkcióiról nem tudok nyilatkozni, mert napi szinten csak outlook-ot használok, excel-t pedig főleg több ezer sornyi sql insert/update gyors megírására)
.

Atzs · https://adatrendezo.hu 2016.02.14. 22:28:29

szellem: 2007-ben nem működnek a szeletelők, amiket 2013-ban készítek. Ez alátámasztja reeingre véleményét. Leginkább arra használom őket, hogy egyszerre több kimutatáson állítsam be ugyanazokat a szűréseket.

reeingre: A 2010-est kihagytam, a 2013-mal semmi bajom. Teszi a dolgát. A 2007-es is jó volt szerintem, hozott néhány nagyon hasznos újdonságot a korábbiakhoz képest. Elégedetten használtam 8 évig. A menüt persze visszasírtam az elején.

I_Isti 2016.02.15. 12:49:06

Igen. Ez után a feature után egy kicsit sírok. (Nálunk még csak 2007 a hivatalos verzió.)
süti beállítások módosítása