Office Guru

Üres oszlopok beszúrása Pivot-táblákba a vizuálisabb megjelenítés céljából

2016. május 17. - Office Guru

A következő rövid posztban felvázolt történet nem mai darab, sőt mondhatni ősrégi, de a kérdés elég friss, úgyhogy álljon itt mindenki okulására - avagy hogyan szúrjunk be teljesen üres oszlopot Pivot-táblánkba.

Adott tehát egy teljesen hétköznapi Pivot-tábla, amelybe valamilyen okból, mondjuk vizuális hatás növelése érdekében szeretnénk beszúrni üres, színes elválasztó oszlopokat:

tom0.jpgNem ez az egyetlen megoldás, amit most fel fogok vázolni, de ez bátran használható régebbi Excel-verziókban és PowerPivotban is, bár nem tartom kizártnak, hogy vannak még ilyen megoldások. Szóval első lépésként a Pivot-táblánkra kattintva megjelenő PIVOTTABLE TOOLS Ribbon-fülek közül az ANALYZE fülre kattintva a Calculations funkciócsoport Fields, Items, & Sets gombja alól a Calculated Field funkckiót hívjuk meg.

tom1.jpgVigyünk fel mondjuk egy Blank névre hallgató kalkulált oszlopot, amely mögött a formula legyen =0, de használhatunk más, üres vagy egyszerűen átalakítható eredményt hozó kalkulációt is.

tom2.jpgHa ezt hozzáadjuk a Pivot-táblánkhoz, akkor ugyebár lesz egy alapból Sum of Blank nevet viselő és csupa nullát tartalmazó oszlopunk, amelyet aztán jobb gombbal kattintva szépen meg fogunk formázni, elsőként a Number Format menüpont alatt:

tom3.jpgAz oszlopunkban található celláink formátuma legyen Custom formátum, majd három pontosvessző megadásával érjük el, hogy teljes egészében (láthatólag) üres celláink legyenek:

tom4.jpgEzután a következő lépésben a szintén jobb gombos kattintás után előcsalogatható Value Field Settings menüből tüntessük el az oszlopunk nevét, ami legyen mostantól egy egyszerű szóköz például:

tom5.jpg

tom6.jpgAztán innentől kezdve már csak a fantáziánk szabhat határt, hogy mennyire akarjuk a beszúrt oszlopainkat formázgatni, alakítgatni, szóval a fentebb felvázolt, manuális megoldás csak az első lépés volt Pivot-tábláink még vizuálisabb megjelenítése felé.

tom7.jpgÖtletek, javaslatok jöhetnek kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr588726590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása