Office Guru

Az állandó elérhetőség kedvéért: custom UDF hozzáadása az Excelhez, mint Add-in

2016. december 17. - Office Guru

Néhány nappal ezelőtt egy posztban arról volt szó, hogy tudunk hozzáadni egy saját funkciót a standard formula-listához és akkor merült fel a kérdés, hogyan tudnánk megcsinálni azt, hogy ez a funkció az Excel minden egyes megnyitásánál elérhető legyen. A válasz a kérdésre az Add-in volt, amit egyébként roppant gyorsan és egyszerű módon tudunk elkészíteni.

Szóval visszacsatolva a korábbi íráshoz, adott a következő roppant kis funkciónk (és csak az ismétlés a tudás anyja elven bemásolom ide megint ennek matematikai függvények közé történő beszúrását is):

Function szorzas(param1 As Integer, param2 As Integer)
szorzas = param1 * param2
End Function

Sub adding()
Application.MacroOptions Macro:="szorzas", Category:=3
End Sub

szorzas1.jpgHogy ebből Add-int és minden indításnál elérhető funkciót varázsoljunk, mentsük el másként (Save As) ezt a munkafüzetünket, de úgy hogy a mentés típusa Excel Add-In (.xlam) legyen:

szorzas2.jpgArra mindenképpen figyeljünk, hogy alapesetben a saját felhasználói Windows folderünkben elérhető Microsoft mappában található AddIns könyvtárba mentsük le ezt az xlam kiterjesztésű fájlt, szerencsére az Excel alapból ezt kínálja fel.

Eztuán menjünk szépen az Excel Options menübe, ahol a bal oldalon válasszuk az Add-Ins menüpontot:

szorzas3.jpg

Itt a felugró ablak alján a Manage Excel Add-ins legördülő menü melletti Go gombra kattintva jutunk az add-inek listájához:

szorzas4.jpgKeressük fel (Browse) majd pipáljuk be a szorzas névre hallgató add-inünket:

szorzas5.jpgNyomjunk egy okét és már kész is vagyunk.

Innentől kezdve ha bezárjuk az eredeti Excelt, bármikor nyitunk egy újat, a funkció elérhető lesz:

szorzas6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7012054103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Bogdán 2017.01.24. 12:03:42

Még egy már-már túlgondolt probléma: esetlegesen add-in-el megoldható-e, hogy magába az excel ribbonra ki tudjunk tenni egy gombot, ami mondjuk adott file-kat nyit meg? Ne kelljen egy mondjuk "menü.xlsm"-t készíteni ilyen gomboknak, hanem alapból a "keretprogram"-ba lehessen gombot kitenni? köszönöm

Office Guru 2017.02.11. 19:13:01

@Péter Bogdán: Ma kitettem egy posztot, ami részben erre keresi a választ...Nézd meg!
süti beállítások módosítása