Office Guru

Egy zeneszám, ami az Excelről szól és aminek a klipjében az Excellel bűvészkednek

Interjú Kovács Gáborral, a milyenferi. zenekar basszusgitárosával

2016. december 23. - Office Guru

Néhány nappal ezelőtt töltötte fel az internetre a milyenferi. névre hallgató zenekar az Excel című dalához készült klipet és a szám szövege valamint a klip is annyira a blog profiljába vág, hogy nem lehetett szó nélkül elmenni mellette.

Először is íme a videó, hallgassátok meg és gyönyörködjetek a halálpontosan időzített, a szöveghez tökéletes passzoló klipben:

Miután már kellőképpen ráhangolódtatok a témára, a folytatásban jöjjön egy interjú, amelyet a zenekar basszusgitárosával, Kovács Gáborral készítettem a zenekarról és specifikusan az Excel című számról és a videóklipről.

A milyenferi. zenekar Gáborék definíciója szerint urbanista business punk stílusú zenét játszik, amelyben a business azt jelöli, hogy a tagok mindannyian értelmiségi, üzleti életben dolgozó fiatalok, a célközönség urbanista, a zene pedig punkos lendületű rock. A tagok civil foglalkozása elég széles körben mozog, például a klipet is készítő Gábor programozó, de van a tagok között bankár is.

OfficeGuru: Honnan jött az Excel című szám alapötlete és a szövege?

Gábor: Az alapötlet már nem teljesen egyértelmű, hogy kitől származik a tagok közül, de a számot végleges formájára Kata, a milyenferi. énekesnője szabta.

OfficeGuru: És miután megvolt a szám, kinek az érdeme volt a videóklip koncepciója és megalkotása?

Gábor: Ahogy általában mindig, ezt is közösen csináltuk a többi taggal, közös ötletelés után vágtunk bele a kivitelezésbe. A fő csapásvonal elég egyértelmű volt, azaz hogy az Excelről kell szólnia a klipnek, de szerettük volna, ha a szöveg és valamilyen formában a zenekar is szerepelne benne.

Szóval a csapat kitalálta a klip koncepcióját, majd Gábor Exceles ismeretei és egy kis Google-kutakodás felhasználásával meg is valósította a művet, a legnagyobb fejtörést azonban az okozta, hogyan lehetne pontosan 3 perc 14 másodpercbe pontosan belehelyezni a történéseket.

OfficeGuru: És pontosan mi is történik a videóklipben?

Gábor: Nagyon szeretném, ha mindenki elgondolkodna egy kicsit rajta, hogyan is csinálhattam meg a dolgot és akár többször meg is nézné a klipet, hiszen az egész történet vágás nélkül a nézők szeme előtt zajlik. A trükk lényege egyébként a cellák háttérszínének makró általi beállítása a cellákban lévő színkódok alapján.

Egy hasonló példát majd a blog hasábjain is meg fogunk közösen csinálni, de a Gáborral való beszélgetésünkből kiderült, hogy a legnagyobb problémát a pontos és hatékony végrehajtás okozta, hiszen nem nagyon lehetett például a gépelésnél sem hibázni.

OfficeGuru: És a videó jobb oldalán zajló Skype-beszélgetésnek mi a története?

Gábor: Ez a gitáros, Gábor feladata volt, neki kellett pontosan a dalszöveg ritmusában készítenie az üzeneteket, miközben én az Excellel bűvészkedtem. Jópár óra volt összehozni a dolgot.

OfficeGuru: Mikor várható a következő új dal és klip? Illetve merre láthatunk benneteket koncertezni a közeljövőben?

Gábor: Nem ontjuk magunkból a dalokat, nagyon fontos számunkra, hogy a dalnak legyen mondanivalója is. Mindenesetre van már jópár ötletünk, csak a megvalósításukkal haladunk kicsit lassabban. Túl sok koncertünk nincs, a jövő évben 2-3 koncertet tervezünk, ezeknek időpontjáról értelemszerűen beszámolunk a Facebook-oldalunkon.

OfficeGuru: Végezetül kérlek árulj el két apró érdekességet magadról - melyik a kedvenc zenekarod és a kedvenc Excel-funkciód?

Gábor: A sok jó zenekar között kedvencnek talán az Ugly Kid Joe-t mondanám, amelynek nemrégiben sikerült is részt vennem egy koncertjén, a kedvenc Excel-funkció pedig mi más lenne, mint az FKERES (VLOOKUP)?

Így a poszt végén is szeretném még egyszer megköszönni Gábornak a lehetőséget a beszélgetésre és mindenkinek ajánlom a milyenferi. zenekar Facebook-oldalát illetve többi, elérhető számát is - és egy kis böngészéssel még az is kiderülhet, hogy honnan a banda különleges neve és hogy Batman lenyomná-e Pókembert.

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7712069763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba_ 2017.01.01. 18:54:39

Jó szám.
Az A1 cella értéke 1:16-nál teljesen más, mint 1:21-nél. Jól gondolom, hogy a köztes villanás egy billentyű parancsra induló add-in lehetett, ami berakta a kijelölt tartományba értékkel a későbbi kép alapját?
Nagyon gyorsan lemegy a makró 82 ezer sorra, annak ellenére, hogy a kalkuláció és a képernyőfrissítés sincs kikapcsolva.
süti beállítások módosítása