Office Guru

Hoztam is munkalapot meg nem is

2018. április 14. - Office Guru

Azt elég gyorsan megtanulja az összes Excel-felhasználó, hogy minden munkafüzetünknek kell lennie legalább egy munkalapjának, tehát egy darab, utolsó sheetet nem lehet törölni és elrejteni sem. Ha ez így van, akkor mégis, hogy sikerült ezt összehozni, teszi fel a kérdést egyik Olvasóm:

hide3.JPGEz nem látszik a screenshoton, de ez egy rendes névvel, mérettel bíró Excel-fájl, amelyben megnyitás után nem látunk semmit Excelben, mintha egyetlen sheetet sem tartalmazna a fájl. De ez hogy lehetséges?

Igazából azért működik a dolog, mert nem a munkalap, hanem maga a munkafüzet van elrejtve. Hiszen ha egy munkafüzetben az utolsó sheetre kattintunk és megpróbáljuk elrejteni, akkor ezt az üzenetet kapjuk:

hide1.JPGÉs VBA Editorból sem megy, hiába megyünk át ALT+F11 lenyomásával arra a felületre, az adott munkalap tulajdonságai között nem tudjuk a Visible propertyt átállítani Very Hiddenre:

hide6.JPGEnnek tükrében tehát egyértelmű, hogy nem lehet elrejteni egyetlen munkalapot, így marad kizárólag a munkafüzet elrejtése. Ezt a következőképpen tudjuk megtenni: a View ribbonfül alatt lévő Window szekcióban van egy Hide utasítás:

hide2.JPGEnnek lenyomása után eltűnik a munkafüzet:

hide3_1.JPGDe ha belépünk az Options menübe és megpróbáljuk lementeni a fájlt, azt látjuk, hogy nincs aktív Save és Save As opció. Akkor mégis hogyan tovább?

hide4.JPGViszont, ha megpróbáljuk szimplán bezárni az elrejtett munkafüzetünket, akkor felugrik a jólismert, mentésre kérdező ablak és így már sikerrel el tudunk menteni egy látszólag semmit sem tartalmazó fájlt:

hide5.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr1013833836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.04.16. 08:52:08

Részben OFF.

De excell.

egyik gép
W8.1, Off. 2013
másik gép
W10, Off. 365

Nyomtatásnál az oldalbeállítás panelon a Lap fülön képtelen vagyok beállítani nyomtatási terület, ismétlődő sorok, oszlopok zónát. Szürke, rákattinthatatlan.

Mi lehet a probléma?

ELőre is köszi.

Office Guru 2018.04.29. 21:44:39

@gigabursch: Használd a Page Layout ribbonfül Page Setup szekciójának Print Titles opcióját.

gigabursch 2018.05.16. 11:07:06

@Office Guru:
Uhh, magyar verziót esetleg?
Mindenesetre előre is köszi.
De szerintem te pont azt írtad le, amit én leírtam, hogy nem hajlandó működni.

Office Guru 2018.05.21. 21:38:57

@gigabursch: Szerintem én azt írtam le, aminek mennie kell, mert a "szürke rákattinthatatlan" hibádat sikerült a másik formon produkálnom nekem is.

gigabursch 2018.05.25. 08:00:37

@Office Guru:
OK, köszi. Tehát bugos az Office, vagy valahol valami kretén pipa teljesen máshol blokkolja a rendszert.
süti beállítások módosítása