Office Guru

A több mint 30 éves Excel eredeti Conditional Formatting megoldása

Volt ám élet PowerPivot és Flash Fill előtt is

2015. október 29. - Office Guru

Valószínűleg egyetlen Excel-felhasználónak sem kell bemutatni a Conditional Formatting igen hasznos funkcióját, amelynek segítségével egyszerűen és könnyen elérhetünk olyan dinamikusan változó táblázatszerkezetet, amellyel átláthatóan ki tudjuk emelni a számunkra érdekes, fontos adatokat.

Szintén csak valószínűsíteni tudom, hogy az olyan alapfelvetések megoldása, mint az összes üres cella kiszínezése vagy bizonyos feltételeknek megfelelő cellák hátterének megváltozása nem okozhat senkinek gondot, de azt tudjuk ugye, hogy eme állapot elérésének számokat tartalmazó tartományok esetén van egy még könnyebb módja?

Tehát ha mondjuk azt szeretnénk, hogy a lenti táblázatban látható értékek közül különböző színnel jelenjenek meg bizonyos határ feletti számok, akkor elég szimplán csak a számformátumot customizálni, hiszen ez a most már több mint 30 éves Excel "eredeti Conditional Formatting" megoldása:

330.jpgJelöljük tehát ki a tartományunkat, majd CTRL+1 lenyomásával hívjuk elő a Format Cells cellák formázására vonatkozó ablakát, ahol a Number fül alatt ballagjunk szépen a kategórialista legaljára és kattintsunk a Custom lehetőségre:

331.jpgItt a Type alatt tudunk különféle speciális számformátumokat alkotni, többet már előre definiáltan láthatunk is itt, de azt, ami minket érdekel még nem, ugyanis nekünk a következő lesz szükségünk:

[Red][>=80];[Blue][>=30];0

332.jpgMit is fog ez csinálni? Fogja a 80-nál nagyobb számainkat és pirosra színezi őket, a 30-nál nagyobbakat kékre, az egyik feltételt sem teljesítő értékeink pedig maradnak a default font színnél, ezért a 0 a végén.

333.jpgÉs szépen minden változásra is reagál a custom formázásunk, hiszen bármelyik számot megváltoztatva változni fog a szín is - a korlátok itt mondjuk erősebben érezhetőek, mint a Conditional formattingnál, hiszen Custom formatként összes két feltételt adhatunk meg, tehát a default font színnel együtt ez csak három színezési lehetőséget jelent.

Amiért nekem különösen tetszik ez az ősrégi megoldás, az pont ebből adódik, hiszen nem sokan tudnák megfejteni első ránézésre, hogy mi alapján színeződnek celláink értékei, ha még egy nyomorult Conditional Formatting Rule sincs tartományunkon.

Vicces, ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://officeguru.blog.hu/api/trackback/id/tr28035018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TZoli 2015.11.04. 14:12:23

Egyetérték, király! :)

Néhány apróság.
A fenti példa a 80 és felette lévő értékeket színezi, illetve a 30 és felette lévő értékeket. :)
Sajnos, ez a funkció csak 8 fix színből enged választani.
Másrészt van egy negyedik opció is, lásd lentebb.

Magam akkor szoktam alkalmazi, mikor a Conditional Formatting nem alkalmas a célomnak.

Legyen a cél az, hogy a számok "titkosak", így a saját helyükön szavakkal szeretném "minősíteni" az értékeket. 80 és feletti értékek "túl sok", a 30 és feletti értékek "sok", egyébként "normál".
[Red][>=80]"túl sok";[Blue][>=30]"sok";"normál"

Külön oszlopok is IF függvények használata nélkül is egy lehetőség.

Az elválasztó jel beállításfüggően lehet vessző is, illetve magyar nyelvű Excel esetén a színek neve magyarul adandó meg.

És végül az említett negyedik rész.
Ha a fenti 3 részből álló számformátumot alkalmazzuk, csak a számjellegű adatokra működik. Pontosabban, ami nem szám, arra a 3. rész fog életbelépni.
A következő kiegészítéssel a nem szám jellegű adatokra (szöveg) egy megadott színnel saját felirat jelenik meg. Ha egy képlet, függvény hibaüzenetet ad eredményül, az hibaüzenet marad!

[Red][>=80]"túl sok";[Blue][>=30]"sok";"normál";[Green]"Nem megfelelő adat!"

Ne feledjük, ez csak formátum, így a látott szavakra nem lehet számításokat építeni, mert azok továbbra is a számértékkel dolgoznak. :)

És még egy apróság!
Számformátummal megoldható, hogy csak adott cellákban a nullaértékek ne jelenjenek meg színállítás és a munkalapok beállítása nélkül is.
[Red][>=80];[Blue][>0];

Ha az első kettő rész feltételeit ügyesen megadjuk, akkor az eredeti példa esetén a 30-nál kisebb értékek nem jelennek meg.
[Red][>=80];[Blue][>=30];
süti beállítások módosítása